"Åk aldrig till affären för att komplettera med onödiga inköp", säger pengacoachen Mathilda Vernersson
"Åk aldrig till affären för att komplettera med onödiga inköp", säger pengacoachen Mathilda Vernersson - Foto: Martina Holmberg/Claudio Bresciani/TT

Svårt att få ihop matbudgeten? Spara 200 kronor i veckan med enkla knepet

I tider med dyra matpriser är det inte alltid helt enkelt att få matbudgeten att räcka till. Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson tipsar om ett knep som kan spara dig uppemot 200 kronor i veckan, och tusenlappar varje år.


Inflationen har gjort att matpriserna har stigit kraftigt, vilket kan vara en utmaning för många familjer. Enligt Konsumentverket har matpriserna ökat med hela 20 procent under 2022.

För att spara pengar på matkostnaderna kan man följa ett tips från Mathilda "Övertillannat" Vernersson, pengacoach och ekonomibloggare på Nyheter24, och börja veckohandla på "rätt" dag.

– Det gör underverk för din matbudget, säger Vernersson.

Spara 2 000 kronor i månaden på mat – med enkla knepet

Knepet för att hålla nere matkostnaderna: "Onödiga inköp"

Men det är inte Mathilda Vernerssons enda ess i rockärmen när det kommer till att pressa ner budgeten. 

På sin Instagram delar hon med sig av ännu ett knep, som enligt egen utsago kan spara en flera tusenlappar om året. Det hela går ut på att handla mat i rätt ordning.

– Det innebär att man alltid ska utgå ifrån vad som redan finns hemma. Kika vad som finns och skapa middagar utefter de ingredienserna. Se till att all mat du köpt hem faktiskt äts upp. Vi svenskar slänger så otroligt stora mängder mat som vi en gång har köpt hem, säger Vernersson och fortsätter:

– Har du kyckling och edamamebönor i frysen, som jag hade häromdagen, ja, då skriver du "kyckling edamamebönor recept" på Google och klickar på sök. Du får då upp mängder av recept som du kan använda dig av. 

Saknar man någon av ingredienserna i receptet menar Vernersson att man i många fall kan komma runt det genom att byta ut varor mot det man har hemma.

– Åk aldrig till affären för att komplettera med onödiga inköp. Använd det som finns hemma.

Så mycket kan du spara varje månad

Att mathandla lite smartare kan spara dig pengar varje månad.

– Många gör onödiga inköp för cirka 100-200 kronor varje vecka för att man inte tittat hemma. Det är en riktig guldgruva att först handla hemma innan man åker till affären, säger Mathilda Vernersson till Nyheter24.