Har du kvarskatt att betala in? Se hit.
Har du kvarskatt att betala in? Se hit. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu ska kvarskatten 2023 in – det händer om du betalar för sent

12 september är ett datum att lägga på minnet för de flesta svenskarna som har kvarskatt att betala in. Men vad händer om man missar sin sista inbetalningsdag?


Vad är kvarskatt?

Kvarskatt, även kallat restskatt, kan definieras som skillnaden mellan din preliminära skattebetalning och din slutgiltiga skatt. Det är med andra ord en summa pengar som du behöver betala in till Skatteverket för att skulden ska nollställas. 

Den vanligaste anledningen till att man får kvarskatt är att din arbetsgivare beskattat dig för lågt under föregående år. 

När ska man betala kvarskatten 2023?

Från det att ditt slutskattebesked kommer har du 90 dagar på dig att betala in kvarskatten. 

I år sista datumet den 12 september för de allra flesta, men vilket datum som gäller för just dig framgår på ditt slutskattebesked.

Vad händer om man inte betalar kvarskatten 2023 i tid?

På Skatteverkets hemsida går det att läsa vad som händer om man inte betalar in sin kvarskatt i tid. Och faktum är att den som är sen med inbetalningen riskerar att få betala en hög ränta.

"Om du efter förfallodagen har ett underskott på ditt skattekonto på 100 kronor eller mer får du en betalningsuppmaning från Skatteverket. Är ditt underskott mer än 2 000 kronor får du ett betalningskrav. Om du fått ett betalningskrav från Skatteverket och fortfarande har ett underskott på skattekontot på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden", skriver Skatteverket på sin hemsida.

/