En ny trend har fått arbetssökande ungdomar att söka sig till sociala medier i jakten på jobb.
En ny trend har fått arbetssökande ungdomar att söka sig till sociala medier i jakten på jobb. - Foto: Stina Stjernkvist/TT & Silvia Izquierdo

Fler söker jobb via Tinder – här är anledningen

I Kina är arbetslösheten hög vilket inte har hjälpts av att det sociala jobbnätverket LinkedIn stängt ner sin jobbsök-tjänst. Det har fått arbetssökande ungdomar att söka sig till en minst sagt annorlunda plattform för att hitta jobb.


När det sociala yrkesnätverket LinkedIn i maj beslutade sig för att stänga ner sin jobbsök-tjänst i Kina tog arbetslösa och jobbtörstande ungdomar sökandet efter drömjobbet vidare till en minst sagt oväntad plattform, skriver Insider.

Det här ska du INTE säga på lönesamtalet: "Sällan en bra idé"

Ungdomar söker sig till dejtingappar – i jakt på arbete

Istället för att använda sig av mer klassiska plattformar i jakten på arbete har nu mängder av arbetssökande ungdomar börjat använda dejtingappen Tinder i sin jakt.

Insider hänvisar till en student vid Peking University som fått hjälp och tips av sin dejt för att säkra en praktikplats på dejtens arbetsplats. 

En annan arbetslös person hade sökt över 30 jobb innan hon bytte till Tinder där hon med stora bokstäver utannonserade att hon att hon sökte jobb i sin profil. 

En talesperson från dejtingtjänsten Tinder har, enligt Insider, sagt att beteendet där syftet med att använda plattformen i jakten på jobb snarare än chans till romans kan strida mot Tinders riktlinjer.

”Våra riktlinjer förstärker vår policy att användare ska använda Tinder för att skapa personliga kontakter, inte affärsmässiga. Tinder är inte en plats för att marknadsföra företag i försök att tjäna pengar. På samma sätt bör användare inte heller annonsera, marknadsföra eller dela sociala länkar för att få fler följare, sälja saker, samla in pengar eller bedriva kampanjer”.

Här är 5 enkla knep – som hjälper dig att hitta drömjobbet

Trenden finns på andra plattformar

Men det är inte bara på Tinder folk söker efter ett nytt arbete. På sociala medie-plattformen Tiktok har hashtagen #careertok närmare två miljarder visningar där användare och arbetssökande delar klipp för att nätverka och dela tips och trix för att lyckas landa jobbet man vill ha. 

En annan person har delat en video där hon föreläser om vikten av att lära sig sig att se och känna sin egen potential och vilka möjligheter som finns i karriären så man inte fastnar i samma roll.

I kommentarsfältet delar mängder av följare sina åsikter och tips kring hur både arbetstagare och arbetsgivare kan eller bör agera.


Foto: Skärmavbild Tiktok/heyIgo
/