Kö vid Skistars skidanläggning i norska Trysil. Arkivbild.
Kö vid Skistars skidanläggning i norska Trysil. Arkivbild. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Skistar – vinnare på rekordsvag krona

Rekordsvag svensk krona och pågående klimatförändringar som påverkar Mellaneuropa. Det är faktorer som bidrar till ett ökat bokningstryck hos Skistar inför kommande vinter.


Fakta: Skistars delår

Under fjärde kvartalet (brutet räkenskapsår) gjorde bolaget en rörelseförlust på 230 miljoner kronor jämfört med 265 miljoner samma period föregående år.

Nettoomsättningen ökade samtidigt med 54 procent till 345 miljoner kronor.

I samband med företagets bokslut föreslås att aktieutdelningen sänks till 2:60 kronor per aktie att jämföra med 3:00 kronor föregående år.

Vintersäsongen är fortfarande ett par månader bort men skidanläggningskoncernen Skistar ser nu ett kraftigt ökat bokningstryck på sina anläggningar jämfört med föregående år. Mätt i antalet objektsnätter genom företagets logiförmedling ligger man sju procent högre än vid samma tidpunkt i fjol.

— Det är den näst bästa siffran vi haft någonsin. Vi ligger lite lite efter rekordsäsongen vi hade för två år sedan efter pandemiåret men intresset är väldigt högt, säger vd:n Stefan Sjöstrand i samband med att företaget nu redovisar bokslut.

Detta innebär i nuläget att omkring 65 procent av Skistars utbud är bokat inför den kommande säsongen, enligt Stefan Sjöstrand.

— Att vi ligger så långt före i bokningarna är unikt skulle jag säga.

Hushållen prioriterar om

Siffrorna kan tyckas märkliga samtidigt som hushåll kämpar med stigande räntor och ett inflationstryck som heller inte helt vikt av. Stefan Sjöstrand, bedömer att det handlar om omprioriteringar.

— Jag har full respekt för att plånböckerna blir tunnare med höjda räntor och dyrare matkassar men vi ser att fler och fler hushåll kanske äter billigare i veckan för att kunna unna sig den här semesterresan, säger han.

Skistar är också en vinnare utifrån andra faktorer, först och främst den svenska kronan som under hösten varit rekordsvag och som enligt Stefan Sjöstrand bidrar stort. Förutom att det får svenska skidfamiljer att tveka att åka utomlands och i stället hålla sig i hemmabackarna så lockar det utländska gäster till de svenska fjällen. Främst handlar det om danska gäster som ökat med 36 procent enligt Stefan Sjöstrand men också turister från Nederländerna, Tyskland och England.

— I år har vi rekordmånga ansökningar, 8 000 stycken, om att få jobba hos oss i vinter. Engelska kan ju alla, sedan är det många av våra skidlärare som får lära sig basord på danska, säger han om hur den nya målgruppen påverkar arbetet.

Ännu en faktor

Enligt Stefan Sjöstrand finns dock ytterligare en bidragande faktor, osäkerheten kring snötillgången på de klassiska alporterna. Klimatförändringarna har blivit tydliga och skapar nya förutsättningar.

— I Skandinavien har vi ett betydligt mera snösäkert läge än de här gästerna normalt sett har i Europa. Det är tvåfaldigt, det är för varmt att semestra i Europa under sommaren och under vintern är det mera snösäkert här. Vi kommer att drabbas som alla andra men inte på samma sätt.

TT: Du är inte bara vd, hur känner du personligen inför detta faktum med klimatförändringar?

— Jag anser att jag har stort ansvar som vd och vi har satt väldigt ambitiösa klimatmål och de är dessutom antagna i linje med Science Based Targets initiative (SBTi) metod (för att uppfylla målsättningarna i Parisavtalet). Jag känner väldigt starkt och gör vad jag kan.

TT
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.