Finn Rausing, arvtagare till Tetra Pak, är god för flera miljarder.
Finn Rausing, arvtagare till Tetra Pak, är god för flera miljarder. - Foto: Pressens Bild/TT & Henrik Montgomery/TT

Finn Rausings svindlande tillgångar – så mycket tjänar Tetra Paks arvtagare

Finn Rausing är en av arvtagarna till Tetra Paks moderbolag, tillsammans med syskonen Kirsten och Jörn. Deras farfar Ruben Rausing grundade Tetra Pak på 1950-talet. Nyheter24 har tittat närmare på Finn Rausings enorma tillgångar.


Företaget Tetra Pak grundades 1951 av Ruben Rausing och är högst närvarande i samhället än i dag. Bolaget tillverkar allt från maskiner till emballage och förpackningar som pryder livsmedelsbutikernas hyllor runt om i världen. Företaget Tetra Pak är världens största förpackningstillverkare och finns över hela världen.

Moderbolaget till Tetra Pak heter Tetra Lava och är registrerat i Schweiz varifrån de förvaltar företagen DeLaval och Sidel utöver Tetra Pak.

Arla omsätter miljarder – så byggdes mjölkimperiet

Syskonen Rausing är arvtagare till Tetra Pak

Syskonen Kirsten, Jörn och Finn Rausing är alla delägare till moderbolaget Tetra Laval. De tre syskonen är barnbarn till grundaren av Tetra Pak, Ruben Rausing, och äger en tredjedel var av det internationella företaget.

Systern Kirsten är sedan flera år bosatt utomlands, således saknas inkomstuppgifter på henne i Sverige. Däremot har hon, enligt Forbes, en uppskattad förmögenhet på hela 8,9 miljarder dollar, vilket motsvarar över 97 miljarder svenska kronor. 

Även brodern, Jörn Rausing, är sedan flera år bosatt utomlands men Forbes listar även hans förmögenhet till motsvarande summor, över 97 miljarder kronor.

Inte helt otippat uppgår även Finn Rausings förmögenhet till över 97 miljarder kronor, enligt Forbes.

Under 2022 hade Aktiebolaget Tetra Pak en omsättning i Sverige på 18,4 miljarder kronor. Dessutom uppmättes bolagets totala tillgångar till över 10,8 miljarder kronor, enligt uppgifter från Alla bolag.

Här är Sveriges 10 rikaste dollarmiljardärer – hen toppar listan

Finn Rausings förmögenhet – så mycket tjänar miljardären

Enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket, som Nyheter24 tagit del av, hade Finn Rausing en intjänad förvärvsinkomst under 2021 på hela 5 871 427 kronor. Det innebär att han hade en genomsnittlig månadslön på 489 285 kronor. Utöver detta hade han dessutom ett överskott av kapital under samma period som uppgick till hisnande 58 574 222 kronor.

Finn Rausing är även ägare av flera fastigheter och bostäder. En av dem är belägen på anrika Strandvägen i Stockholm där snittpriset för en bostad i samma hus ligger på omkring 188 271 kronor per kvadratmeter.

Nyligen införskaffade han dessutom en riktig drömkåk på Djursholm i Stockholm. Bostaden har en boyta på 526 kvadratmeter och en tomtarea på hela 2 776 kvadratmeter. Kostnaden för affären landade på otroliga 87 miljoner kronor.

Här kan du läsa om Finn Rausings enorma husköp

/
/