Nyheter24 har tagit reda på vilka som är Sveriges tio rikaste dollarmiljardärer.
Nyheter24 har tagit reda på vilka som är Sveriges tio rikaste dollarmiljardärer. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Jessica Gow/TT & Simon Rehnström/SvD/TT

Här är Sveriges 10 rikaste dollarmiljardärer – hen toppar listan

Vilka är egentligen de rikaste dollarmiljardärerna i Sverige? Det har Nyheter24 tagit reda på genom att titta närmare på tio personers förmögenhet där flera bekanta och mindre bekanta namn återfinns.


Sverige är känt för sina innovativa uppfinningar och varumärken som blivit spridda över hela världen. Med framgången brukar också en hel del pengar komma, därför har Nyheter24 tittat närmare på vilka som är Sveriges tio rikaste dollarmiljardärer.

10. Fredrik Lundberg – Lundbergföretagen

Förmögenhet: 5,7 miljarder kronor

Som vd för familjens investmentbolag Lundbergföretagen äger Fredrik Lundberg andelar och uppdrag i Industrivärlden, Holme, Hufvudstaden och Skanska, för att nämna några. Familjens förmögenhet sägs uppgå till hela 1 000 miljarder, enligt Aftonbladet.

9. Gustaf Douglas – Latours

Förmögenhet: 6,2 miljarder dollar

Grundaren av investmentbolaget Latours, Gustaf Douglas, äger även enorma ytor skog, hela 36 700 hektar, som har ett uppskattat värde på omkring 3,6 miljarder kronor.

8. Carl Bennet – Health Invest

Förmögenhet: 6,4 miljarder dollar

Carl Bennet äger Lifco, Getinge, Arjo och Elanders som är verksamma i allt från industritillverkning till telefonkataloger och medicinsk utrustning. Det egna investmentbolag, Health Invest, förvaltar dessutom kapital på hela 1,3 miljarder kronor. 2022 sålde han dock av 51 procent av investmentbolaget.

7. Frederik Paulsen – Ferring

Förmögenhet: 7,1 miljarder dollar

Fredrik Paulsen äger i dag läkemedelsjätten Ferring som han tog över 1983 från grundaren, tillika hans pappa Frederik Paulsen Sr. Utöver rollen som ordförande i familjeföretaget är han också en äventyrare och äger en flygplats på Nordpolen.

6. Kirsten Rausing – Tetra Laval

Förmögenhet: 8,9 miljarder dollar

Kirsten Rausing äger en tredjedel av förpackningsindustrins största aktör, Tetra Laval. Hon styr bolaget bolaget med syskonen Finn och Jörn. Utöver sitt arbete som affärskvinna är hon också hästuppfödare och har bland annat tagit hem galopptävlingen Prix de l’Arc de Triomphe med hästen Alpinista.

5. Jörn Rausing – Tetra Laval

Förmögenhet: 8,9 miljarder dollar

Liksom sin bror, Finn Rausing, återfinns även Jörn på listan över de rikaste dollarmiljardärerna i Sverige. Som barnbarn till grundaren Ruben Rausing styr nu syskonskaran bolaget som 2022 skänkte hela 110 miljoner kronor som stöd till det krigsdrabbade Ukraina för att hjälpa till att stötta landets energiinfrastruktur.

4. Finn Rausing – Tetra Laval

Förmögenhet: 8,9 miljarder dollar 

Finn Rausing sitter i styrelsen för Tetra Laval med sina syskon, Jörn och Kirsten. De är alla tre barnbarn till grundaren Ruben Rausing som grundade förpackningsbolaget som främst är verksamma inom mejeriproduktion.

3. Antonia Ax:son Johnson – Axel Johnson-koncernen

Förmögenhet: 9,2 miljarder dollar

Familjen Ax:son Johnson sålde varuhuskedjan Åhlens 2022 efter att ha haft det i sin ägo under 34 års tid. Antonia Ax:son Johnson är den fjärde generationen av familjen och har varit aktiv i Axel Johnson-koncernen sedan 1970-talet.

2. Melker Schörling – Securitas & Assa Abloy

Förmögenhet: 9,8 miljarder dollar

Melker Schörling är mannen som växte upp i en bondefamilj för att sedan bli en av Sveriges rikaste dollarmiljardärer. Tillsammans med sin familj äger bland annat Securitas och Assa Abloy. Det förstnämnda införskaffades i familjens ägo 1987 då finansmannen Gustaf Douglas värvade honom, varpå Schörling krävde ett delägarskap.

1. Stefan Persson – H&M

Förmögenhet: 16,2 miljarder dollar 

Stefan Persson är H&M:s tidigare vd och styrelseordförande och toppar listan på de rikaste dollarmiljardärerna i Sverige. Under 2020 rankades han som världens 71:e rikaste person, 2023 ligger han på en 104:e plats hos Forbes. 

Källa: Affärsvärlden, Aftonbladet & Forbes.

/
/