Det finns flera sätt att få kontroll över ekonomin.
Det finns flera sätt att få kontroll över ekonomin. - Foto: Jessica Gow/TT & Rikard Collsiöö

Mår du dåligt över din ekonomi? Här är expertens bästa råd

Att känna stress och press över en försämrad ekonomi kan påverka de allra flesta. Men det finns sätt för hur du kan ta tag i utmaningarna och på så sätt hjälpa måendet till det bättre.


Att känna ekonomisk trygghet är viktigt för de allra flesta. Även om pengar inte är allt så kan det innebära en frihet och ge dig möjligheten att kunna ha ett större inflytande över ditt liv.

Och även om många gärna skulle vilja ha en tjockare plånbok finns det de som har det kämpigt, framför allt under vinterns mörkare månader då utgifterna tenderar att öka.

Så mycket pengar måste du ha på kontot i vinter

"Pengar får oss att känna en massa saker"

Nyheter24 har talat med Anyfins ekonomihälsoexpert Felix Sjöholm, för att ta reda på vad man bör tänka på för att få rätsida på ekonomin och på så sätt bidra till ett bättre mående. 

Han förklarar att en stor andel av de som har skulder känner en skam över det och upplever en utmaning i att prata om det med anhöriga då man kan känna sig orolig, stressad och ångestfylld.

– Pengar får oss att känna en massa saker. På gott och ont. För när ekonomin inte riktigt går som man tänkt påverkas vår hälsa. Både fysiskt och psykiskt. Och vi ser det särskilt bland personer med skulder, förklarar Sjöholm.

Nio yrken med månadslön på minst 47 000 kronor – och liten konkurrens

Expertens bästa tips: "Ska vara medvetet"

De som mår dåligt över den ekonomiska situationen ger Sjöström flertalet tips på hur man bör agera för att få rätsida på det och hjälpa måendet till det positiva. Han listar fyra punkter som avgörande för att undvika skuldfällan:

1. Få översikt över dina utgifter

– Lista dina fasta kostnader som till exempel hyra, abonnemang och försäkring. Finns det något som du skulle kunna säga upp? När du gjort det kan du avgöra hur mycket pengar du kan lägga på mat under månaden. Pengarna som du sedan har kvar kan du fördela ut över till exempel shopping och transport.

2. Spara till en buffert

– Det är en ekonomisk trygghet som gör att du inte behöver ligga sömnlös om du plötsligt behöver köpa en ny dator, blir av med jobbet eller om diskmaskinen går sönder, menar Sjöholm. 

3. Betala allt direkt

– Så vet du exakt vad du spenderar. Dessutom kan det i det finstilta vara ränta på köp. Om man ändå väljer att göra det ska man läsa igenom villkoren noggrant. Det ska vara ett medvetet beslut.

4. Kunskap är makt

– 91 procent av svenskarna uppger att de inte har lärt sig om privatekonomi i skolan, trots att 45 procent tycker att skolan borde vara ansvarig för att utbilda oss. Det finns tack och lov andra sätt att lära sig, till exempel online eller genom facklitteratur, avslutar han med att säga.

Räkna ut din timlön till månadslön – så här gör du

/