- Foto: Janerik Henriksson/ TT & Henrik Montgomery/TT

Bilknepet som kan spara dig tusenlappar: “Väldigt lätt att göra”

Att ha bil är dyrt och ännu dyrare blir det när den krånglar. Men du kan vara lugn, för det finns enkla knep som kan spara dig tusenlappar.


Nyheter24 har pratat med Lukas som arbetar inom bilbranschen och delar med sig av tips som gör att du slipper åka till verkstaden. 

Oljeservice – du kan spara tusenlappar

Har du råkat ut för att oljelampan börjar lysa i bilen? Du kan vara lugn, ett oljebyte är inte så dyrt.

– De flesta verkstäder tar allt från 2 000 till 5 000 kronor för ett oljebyte medan det kostar några hundralappar att byta själv, säger Lukas till Nyheter24. 

Däckbyte – du behöver bara 30 minuter över

En klassiker som många tror att man behöver åka till verkstaden för att fixa är däckbyte. Att byta däck kostar ett par hundralappar men eftersom man behöver byta däck två gånger per år så drar summan snabbt iväg. Som tur så kan du byta däck själv och det är faktiskt inte så svårt. 

– Har man en domkraft och ett hjulkors, vilket de flesta bilar har i skuffen, och 30 minuter över på dagen så kan man spara några hundralappar. 

Så får du tillbaka kontrollen över din ekonomi – enligt psykologen: "Öva på att..."

Däcktryck – helt gratis att fylla på luft

Börjar lufttrycket i däcken bli dåligt? Att fylla på luft i däcken är helt gratis och går att göra vid närmaste bensinstation. 

Bromsar - byt dåliga bromsar på gammal bil

Lukas berättar att byta bromsar kanske är lite överkurs, men det är absolut något som man klarar av att göra själv för den som är villig att testa. 

Har man en lite äldre bil som behöver nya bromsar är det väldigt lätt att göra, dock kanske man inte ska rekommendera att göra det på nyare bilar då de har en del teknik kopplat till bromssystemet.

Bil
/