- Foto: Henrik Montgomery/TT/Pressbild

Så får du tillbaka kontrollen över din ekonomi – enligt psykologen: "Öva på att..."

Nyheter24 har pratat med psykologen David Waskuri om hur man tar tillbaka kontrollen över sin privatekonomi. Detta för att minska på den ekonomisk ångesten som många har, enligt Novus-undersökning från Nordax Bank.


I en ny Novus-undersökning från Nordax Bank kunde man se att privatekonomi påverkar människors välmående avsevärt och att var tredje svensk får ångest av att handla mat. Många svenskar uppgav även att de blir stressade av att tänka på sin ekonomi.

Därför har Nyheter24 pratat med psykologen David Waskuri, om hur man kan tänka kring sin privatekonomi och vad "kortsiktigsjukan" egentligen är.

Identifiera problemet

För att må bättre kopplat till sin privatekonomi menar David Waskuri att man ska försöka att tänka lösningsfokuserat.

– Om du hamnar i spekulativa tankar och oroas inför framtiden, försök istället att identifiera om det finns ett verkligt problem, säger han till Nyheter24.

Han menar även att om det skulle finnas ett faktiskt problem kan man försöka skriva ner olika alternativa lösningar och väga lösningarnas för- och nackdelar, för att sedan välja det bästa alternativet.

"Ekonomiska mål minskar risken för impulsiva beslut"

David Waskur berättar även om det som han och Nordax Bank kallar för kortsiktigsjukan.

Kortsiktigsjukan är när människor har en för avslappnad inställning till pengar och gärna unnar sig saker impulsivt, men sedan får ångest dagen efter shoppingen och tillslut även ekonomiska problem.

– För att hantera kortsiktigsjukan är det avgörande att kontrollera impulsivt shoppingbeteende genom att identifiera vad som utlöser det, samt öva på att stå emot suget, säger David Waskur till Nyheter24 och fortsätter:

– Vänta ut det och bryta mönstret med nya konstruktiva beteenden. Genom att sätta upp tydliga ekonomiska mål minskar risken för impulsiva beslut och hjälper till att återvinna kontrollen över ekonomin.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!