Daniel Barr, generaldirektör för Finansinspektionen. Arkivbild.
Daniel Barr, generaldirektör för Finansinspektionen. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

FI ser risker hos kommersiella fastighetsbolag

Kommersiella fastighetsbolag med hög skuldsättning är fortsatt utsatta om räntorna skulle ligga kvar på höga nivåer. Det konstaterar Finansinspektionen (FI) i årets andra stabilitetsrapport.


— De (fastighetsbolagen) kan inte luta sig tillbaka i det här läget. De behöver fortsatt minska sina skulder och stärka sin kapitalsituation för att undvika en mer okontrollerad anpassning framöver, säger generaldirektör Daniel Barr i ett pressmeddelande.

FI konstaterar att medan räntorna sänker fastighetsbolagens vinster och värdet på fastigheter så får man också allt svårare att finansiera sin skuldsättning.

— Vi bedömer att det osäkra läge vi befinner oss i kommer att fortsätta ett tag framöver. Företag och hushåll anpassar sig fortfarande till de högre räntorna och vi har inte fullt ut sett effekterna i det finansiella systemet och ekonomin som helhet, säger Daniel Barr.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

1 timme sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

1 timme sedan
Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

1 timme sedan
I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Fyra skadade i busskrock – "helt stopp" i trafiken

1 timme sedan
"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.