Vabbandet går nu ned. Arkivbild.
Vabbandet går nu ned. Arkivbild. - Foto: Martina Holmberg / TT

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.


Sedan pandemins utbrott har antalet ansökningar om vård av barn, till vardags kallat vab, ökat kontinuerligt.

Kanske är det ett trendbrott på gång. Fram till och med vecka 46 (13–19 november) hade det inkommit 4,193 miljoner ansökningar till Försäkringskassan om vård av barn.

Det kan jämföras med 4,311 miljoner under samma tidsperiod 2022. Även utbetalda nettodagar från Försäkringskassan följer samma utveckling, visar siffrorna från Försäkringskassan.

— Vi har sett hur året inleddes av ganska stora inflöden av ansökningar men efter sommaren har det gått ned och på totalen verkar det att bli något färre ärenden i år, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på myndigheten.

Friskare höst

Det är framför allt en nedgång under hösten som påverkat siffrorna hittills i år, påpekar Niklas Löfgren.

— Tittar man på Folkhälsomyndighetens virusrapporter så ser man virus som RS-virus som är ett av de vanligaste för barnen, börjar att förekomma vid olika tidpunkter på året. De senaste åren har de kommit tidigt under hösten men nu ser vi att RS-viruset inte kommit igång på samma sätt som tidigare.

— Det skulle kunna förklara att barnen inte är lika sjuka nu som de varit tidigare.

Mindre säkerhetsmarginaler

Ytterligare en faktor kan vara högre toleransnivån hos förskolor eller att föräldrar i mindre utsträckning väljer att hålla barnen hemma. Detta är dock faktorer som är svårmätbara, påpekar Niklas Löfgren.

— Det vi såg under pandemin var att många tog till lite större försiktighetsåtgärder och vi såg att vabbandet gick upp, men vi fick inga rapporter om väldigt många sjuka barn. Kanske tog man lite större säkerhetsmarginaler under pandemin.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pourmokhtari: Inte aktuellt med SD i regering

Oscar Properties vd avgår

Oscar Proporties vd Carl Janglin avgår med omedelbar verkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

It-attack mot avfallsbolag i Blekinge

Västblekinge Miljö AB – det kommunala bolaget för avfallshantering i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström – har drabbats av en it-attack, uppger SVT Nyheter. De anställda kan inte använda sin e-post och kommer heller inte åt fakturahanteringen eller kundadministrationen.

Totalstopp i tysk Teslafabrik efter brand

Det råder totalstopp i Teslafabriken utanför Berlin efter en brand som lett till ett omfattande elavbrott, rapporterar den tyska tidningen Maerkische Allgemeine Zeitung.

Kivras svar efter strulet med deklarationen: "Vi beklagar"

Under måndagen började Skatteverket skicka ut deklarationer till de med digital brevlåda. Nu svarar Kivras kommunikationschef på strulet användare upplevt på grund av en driftstörning.