Riksbankschef Erik Thedéen i samband med Riksbankens pressträff i Jönköping nyligen.
Riksbankschef Erik Thedéen i samband med Riksbankens pressträff i Jönköping nyligen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Höjda livsmedelspriser – ett orosmoln

Livsmedelspriser fortsätter att stiga och elpriserna är på den högsta nivån sedan februari. Båda två är viktiga faktorer för Riksbankens kamp mot inflationen. Det är viktigt att livsmedelspriserna etablerar sig på en låg och stabil nivå, påpekar riksbankschefen Erik Thedéen.


Nästa vecka är det dags för nya inflationssiffror. För Riksbanken och Erik Thedéen har man precis som i övriga omvärlden sett en stadig avmattning av inflationstrycket där oktobersiffran uppgick till 6,5 procent enligt KPI-måttet.

För Riksbanken, som vid senaste räntebeskedet valde att inte göra ännu en räntehöjning, är det nu önskvärt att inflationsutvecklingen fortsätter på samma linje. Men Thedéen varnar för fortsatta utmaningar.

Han och Riksbanken har bland annat noterat hur matpriserna de två senaste månaderna stigit. Detta enligt den oberoende sajten Matpriskollen efter att ha legat stilla under några månader. I november var till exempel uppgången 0,2 procent jämfört med föregående månad.

Bra temperaturmätare

Detta samtidigt som den svenska kronan försvagats kraftigt vilket i teorin borde minska importkostnaderna för livsmedelsaktörer.

— Vi följer Matpriskollen och tycker den är en bra temperaturmätare, det är centralt att livsmedelspriserna stabiliserar sig på en låg nivå för det är en väldigt viktig del av KPI-korgen, säger Thedéen och fortsätter:

— Vi har allmänt pekat på att är man i en höginflationsmiljö så blir det rent allmänt lättare att höja priserna. Det tror jag har präglat livsmedelsbranschen såväl som restaurang, hotell eller andra branscher.

Erik Thedéen påpekar att det för hushållen kan vara svårt i en stigande inflationsmiljö att veta hur prisnivåerna egentligen ska ligga och det kan finnas de aktörer som utnyttjat och höjt priserna.

— Det finns all anledning att följa detta. Det tecknas en väldigt positiv bild av inflationsutvecklingen men det är ett av orosmolnen – är det så att prissättningsbeteendet har genuint försämrats, det vill säga att man passar på att höja priser, eller är vi på väg ned där vi var före inflationsuppgången?

Men är detta något som specifikt sker inom livsmedelsbranschen?

— Jag har inte fakta att säga att det är värre här än till exempel inom restaurang, men vi vet genom forskning att när inflationen går upp så tenderar priserna som man inte tror ska gå upp att stiga, utifrån att det blir en sådan miljö.

— Det finns en risk att en sådan miljö ligger kvar i vissa branscher, till exempel inom livsmedelsbranschen, det är därför det är så otroligt viktigt att följa detta.

Stigande energipriser

Ytterligare en viktig faktor enligt Thedéen är energipriserna som lyft de senaste dagarna i takt med bitande kyla och stopp av till exempel en kärnkraftsreaktor på Ringhals. Även om det inflationsmått som Riksbanken framförallt lutar sig mot är KPIF-måttet, det vill säga rensat för energipriset, är detta något att följa noga enligt Thedéen.

— Vi ska absolut följa elpriserna och det har effekter in i många delar av ekonomin. Nu beskrivs det av dem som är experter att det är en tillfällig uppgång på grund av kylan, sedan får vi se om det stämmer.

TT
Senaste nytt

Avbröt avrättning efter åtta försök

Karolinska kvar bland topp tio i världen

Karolinska universitetssjukhuset är världens sjunde bästa sjukhus enligt amerikanska tidskriften Newsweeks rankning.

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

1 timme sedan
En lokal domare i Illinois har beslutat att ex-presidenten Donald Trump inte kan stå på delstatens valsedlar på grund av hans roll i kongresstormningen efter förra presidentvalet, rapporterar amerikanska medier.

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

2 timmar sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

igår 23:26
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

igår 23:26
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.