Låt klimatpolitiken sköta klimatet, och stätta drabbade med hjälp av finanspolitiska åtgärder, tycker Konjunkturinstitutet (KI). Arkivbild.
Låt klimatpolitiken sköta klimatet, och stätta drabbade med hjälp av finanspolitiska åtgärder, tycker Konjunkturinstitutet (KI). Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

KI: Låt klimatpolitiken vara - stötta drabbade

Ändra inte i klimatpolitiken bara för att den får ekonomiska effekter för exempelvis bilåkare eller företag. Låt klimatpolitiken sköta minskade utsläpp, och använd i stället finanspolitiken för att stötta dem som drabbas hårdast. Det är innebörden av Konjunkturinstitutets (KI:s) rapport om fördelningseffekter av klimatpolitiken.


"Höga ambitioner inom klimatpolitiken kan ge kännbara fördelningseffekter. Omfördelning hanteras dock bättre med fördelningspolitiska instrument än genom justeringar av klimatpolitiken" skriver Konjunkturinstitutet i ett pressmeddelande.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cyklist påkörd av bil – svårt skadad

Pentagonläckan erkänner – får 16 års fängelse

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.

Ung kvinna häktad för mord

En kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkt för ett mord i Norrköping, rapporterar P4 Östergötland.

Så håller du sin Monstera i toppskick – experten tipsar: "Om bladen inte flikar sig så..."

Monstera är en omtyckt lättskött växt. I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten Hans Jensen med sig av enkla tips för att hålla din växt i toppskick året om.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen kontaktas om en trafikolycka på E4, Själevad.", skriver polisen på sin hemsida.

Därför gick klassiska bryggeriet i konkurs efter 138 år

1 timme sedan
Nyckelbryggerier är kända för att tillverka "Sveriges godaste must". Nu har företaget gått i graven, men vad händer med de 15 000 liter must som skulle ut i butikerna i påsk?