Trångt på Macy's på Herald Square i New York på Black Friday. På måndagen sköt bolagets aktie i höjden. Arkivbild.
Trångt på Macy's på Herald Square i New York på Black Friday. På måndagen sköt bolagets aktie i höjden. Arkivbild. - Foto: Anne D'Innocenzio/AP-TT

Varuhusjätte rusade på stillsam New York-börs

Handeln var avvaktande och Indexrörelserna små på New York-börsen på måndagen inför en vecka då investerarna väntas fokusera på viktiga besked om inflationen och styrräntan.


På tisdagen kommer novembersiffrorna för prisstegringarna i konsumentledet. De väntas landa på 3,1 procent, att jämföra med 3,2 i oktober. Dagen därpå presenterar regeringen inflationsstatistiken på grossistnivå som också spås visa en minskning av prisökningarna.

På onsdagseftermiddagen, amerikansk tid, kommer sedan Federal Reserves räntebesked. Centralbanken tros behålla styrräntan på oförändrad nivå för tredje gången i rad – efter att under både 2022 och stora delar av 2023 ha höjt räntan till den högsta nivån på två årtionden.

Bland enskilda aktier märktes på måndagen varuhuskedjan Macy's, som rusade 19,4 procent. Skälet var att en grupp investerare aviserat ett bud på att köpa ut bolaget från börsen för 5,8 miljarder dollar, motsvarande nästan 61 miljarder kronor.

Breda S&P 500-index och Dow Jones industriindex steg båda 0,4 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex gick upp 0,2 procent.

TT