Ha koll på dina utgifter för att öka förutsättningarna att kunna spara. Arkivbild.
Ha koll på dina utgifter för att öka förutsättningarna att kunna spara. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Bästa tipsen för bättre ekonomi 2024

2023 har varit ett knapert år för många. Men även om sparpengarna sinat kan 2024 bli ett bättre år för plånboken – om du planerar väl. Här ger ekonomen sina bästa spartips.


Gör ett bokslut över 2023.

Det viktigaste är att skaffa sig en överblick, säger Hypotekets boendeekonom Claudia Wörmann.

— Börja i den änden. Det tar lite tid, men det är absolut värt det. Då får du koll på hur mycket du lägger på shopping, hur mycket du lägger på boendekostnad, och så vidare. Då kan du se var du kan ändra beteende och täppa till läckor. Där har du ditt sparutrymme.

Om man inte har möjlighet att spara så mycket behöver man inte vara deppig över det, tycker Wörmann.

— Att spara lite är 100 procent bättre än ingenting alls.

Gör en prioriteringslista.

Ju större effekt det blir om du inte betalar, desto högre prioritet, säger Claudia Wörmann.

— Då får man automatiskt en prioriteringsordning. De nödvändigaste utgifterna kan ligga i avgift eller hyra, ränta, matkostnader, försäkringar, transport.

Prioriteringslistan är en också en vägledning för hur stor buffert du behöver. Två månaders omkostnader i sparkapital är ett bra mål, säger Wörmann.

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket. Pressbild.

Spara rätt.

Avkastningen kan skilja sig mycket åt beroende på vilken sparform man väljer, säger Claudia Wörmann.

— Det sista man ska göra är att låta pengarna vara kvar på lönekontot med 0,25 procents eller ingen ränta.

Det är bättre att i första hand välja ett sparkonto, och att välja det med omsorg, säger hon.

— Jag tycker att man ska ha en stående överföring till ett sparkonto med bra ränta. Och när man har kommit en bit på väg, då kan man börja fundera på börsen.

Se över inkomsten.

Om man inte har möjlighet att spara, eller vill kunna spara mer, kan man i stället se över möjligheterna att få in mer pengar.

— Om du inser att du inte kan göra något mer på utgiftssidan, då får du se om du kan försöka få upp din inkomst på något sätt. Kan du gå upp i tid? Komma upp i lön? Du kanske kan hyra ut ett rum eller börja samåka till jobbet.

Ha koll på avdrag.

För att få rätt till avdrag för exempelvis rut- och rotarbete i nästa års deklaration måste fakturorna ha betalats i år. Detsamma gäller räntor som du betalar på exempelvis bolån. För att de ska vara avdragsgilla för 2023 ska de ha betalats och registrerats före årsskiftet.

Och om du vet med dig att du har betalat för mycket eller för lite i skatt och vill slippa restskatt när deklarationen kommer kan du ansöka om jämkning redan nu, på Skatteverkets hemsida.

Jämför dig inte med andra.

Var snäll mot dig själv, och kom ihåg att det är högst individuellt varför man i olika perioder i livet inte kan spara som man vill eller kanske inte alls, tipsar Claudia Wörmann.

— Det är lätt att tro att andra kan spara så mycket. Men utgå från dig själv och dina egna förutsättningar. Och är det så att du inser att du inte kan spara något, då kan du planera för att kunna spara lite senare. Då kan det vara målet.

TT