Här har matpriserna stigit minst – hälften av livsmedelsbutikernas prisökning.
Här har matpriserna stigit minst – hälften av livsmedelsbutikernas prisökning. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Claudio Bresciani/TT

Här har matpriserna ökat minst

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att priset på mat steg återigen i oktober 2023. All mat blir dyrare – men på vissa ställen har priserna ökat mer än hälften så mycket som i livsmedelsbutiker.


2023 har för många varit ett ekonomiskt ansträngt år; höjda räntor, utökade elpriser och matpriser som aldrig tycks sluta stiga. Framför allt är det maten i livsmedelsbutikerna som har ökat vilket gör att maten i det egna köket blivit dyrare. 

Samtidigt lyckas många restauranger hålla nere priserna. Det var Gefle Dagblad först att rapportera om. Livsmedel från affärer som Ica, Coop och Hemköp har stigit med hela 26 procent samtidigt som den restaurangmat som ökat mest i pris, det vill säga dagens lunch, bara stigit 18 procent.

Störst skillnad mellan kaffepriserna

Kaffe står ut som ett exempel på detta. Samtidigt som kaffepriset på restauranger har ökat med 8 procent har kaffet i livsmedelsbutikerna ökat med 40,2 procent, enligt siffror från Statistiska centralbanken (SCB).

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

En restaurangarbetare berättar att han tycker att det är viktigt att hålla nere priserna i ekonomiskt tuffa tider.

"Utrymme att pruta"

– Vi står nära våra leverantörer och har större utrymme att pruta på varorna, säger Mohammed Anadol som jobbar på Järnvägskrogen i Gävle, till Gefle Dagblad. 

Middagsrestauranger som Järnvägskrogen har ökat sina priser med 12,9 procent, vilket är den minsta prisökningen bland restauranger, enligt SCB.