Ryanairs vd Michael O'Leary kan bli rikligt belönad. Arkivbild.
Ryanairs vd Michael O'Leary kan bli rikligt belönad. Arkivbild. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Bonusregn över Ryanairs vd – över en miljard

Lågprisbolaget Ryanair har etablerat sig som Europas mest lönsamma flygbolag. Det innebär att vd Michael O'Leary kan få en rejäl bonus, närmare bestämt 1,3 miljarder kronor.


Ryanairs framgång har inneburit ett kraftigt lyft för aktiekursen som gått upp 50 procent under 2023. Kursutvecklingen har också stor ekonomisk betydelse för vd Michael O´Leary.

Skulle aktien nå en nivå på 21 pund under 28 dagar – den steg till 18,99 i fredagens handel – utlöses ett optionsprogram värt 100 miljoner pund. Summan, som motsvarar omkring 1,3 miljarder svenska kronor, är i så fall den största hittills inom Europa då det ger vd:n möjlighet att köpa 10 miljoner aktier för ett pris på 11,12 pund per aktie, skriver Financial Times.

Ryanairs vd tjänade 925 000 pund förra året men äger å andra sidan 3,9 procent av bolaget vilket ger ett marknadsvärde på 907 miljoner pund.

Michael O'Leary är inte ensam om att ha ett sockrat bonusprogram kopplat till aktiens utveckling. Även konkurrenten Wizz har utformat en liknande lösning för sin vd József Váradi men där ska aktien nå en nivå på 120 pund och är i nuläget värderad till omkring 20 pund.

TT