Vilka drabbas hårdast om kontanterna skulle försvinna i Sverige?
Vilka drabbas hårdast om kontanterna skulle försvinna i Sverige? - Foto: Bertil Ericson/TT och Fredrik Sandberg/TT

De drabbas värst om kontanterna försvinner i Sverige

Allt färre betalar med kontanter. Men vilka grupper drabbas allra hårdast om Sverige blir helt kontantlöst? Nyheter24 frågade Niklas Arvidsson, professor i industriell ekonomi och organisation på KTH.


I förra veckan konstaterade Riksbankschefen Erik Thedéen att finanssystemet måste stärka sin beredskap och han uppmanade vidare svenska folket att se till att ha kontanter, i mindre valörer, hemma för att vara väl förberedda vid en eventuell kris där digitala betaltjänster slås ut. 

Samtidigt har det, under de senaste åren, diskuterats huruvida vi närmar oss ett kontantlöst samhälle, när allt färre betalar med kontanter. 

Experten: Då kan kontanterna försvinna i Sverige

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så många bankomater har försvunnit på 10 år: "Kommer minska"

Färre kontantbetalningar lönsamt för bankerna

För bankerna är det fördelaktigt att kontantbetalningarna minskar, menar Niklas Arvidsson, professor i industriell ekonomi och organisation på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

– Kontanter har massor av kostnader för bankerna, men egentligen inga direkta intäkter. Kortbetalningar har mycket lägre kostnader för transaktioner och reella intäkter i form av exempelvis transaktionsavgifter och liknande, säger han till Nyheter24.

MSB: Så mycket kontanter ska du ha hemma

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Grupperna som drabbas när kontanterna försvinner

Men vilka drabbas egentligen negativt om kontanterna försvinner från det svenska samhället? 

– De som i dag är beroende av kontanter, vilket framför allt är äldre, personer med olika funktionsnedsättningar som har svårt att använda mobilen eller andra digitala tjänster. Sedan är det immigranter eller nyanlända som inte har något bankkonto, konstaterar Niklas Arvidsson och fortsätter vidare:

– Dessutom lär vissa småföretagare i regioner där varken internet eller telekomsystemen är pålitliga drabbas eftersom kort och Swish kanske inte funkar. 

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"