Har du kontanter hemma? Då gäller det att tänka till lite extra.
Har du kontanter hemma? Då gäller det att tänka till lite extra. - Foto: Jessica Gow/TT och Stella Pictures

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att man har kontanter hemma i händelse av kris eller krig. Men det gäller att tänka till kring hur du förvarar pengarna och se till att du dokumenterat att du haft dem i ditt hem.


I händelse av kris eller krig kan det vara bra att ha kontanter nära till hands i sitt hem. 

– Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är därför bra att kunna betala på flera olika sätt, har Elin Bohman, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tidigare sagt till Nyheter24

Så mycket kontanter ska du ha hemma

Så ska du tänka kring kontanter i ditt hem

Men det gäller att tänka till kring hur du förvarar dina kontanter, särskilt ur försäkringssynpunkt. Peter Stark, som är jurist och expert på boendeförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå, förklarar för Nyheter24 hur man ska tänka om man har kontanter i sitt hem:

– Generellt ska man alltid ha ytterdörrar låsta och är man inte hemma så ska man även ha fönstren låsta. Sedan brukar det inte finnas något specifikt aktsamhetskrav för kontanter, typ inlåsta i kassaskåp, men man bör alltid kontrollera i försäkringsvillkoren om ens eget försäkringsbolag har något särskilt aktsamhetskrav för just kontanter.

– Viktigt att veta är dock att alla hemförsäkringar har begränsningar på vanligen max 3 000 till 5 000 kronor som ersätts. Något bolag har max 6 000 kronor. 

Då kan du få pengar vid strömavbrott: "Finns möjligheter"

Dokumentera att du har kontanter hemma

Förutom att ha ytterdörrar och fönster låsta gör man rätt i att på något sätt dokumentera att man har kontanterna i sitt hem. 

– I dag är det nog enklast att ta bilder på sin egendom, så även på kontanterna, med sin mobilkamera och sedan se till att förvara bilderna ”i molnet” eller på ett USB-minne som du helst förvarar på annan plats än i bostaden, förklarar Peter Stark och fortsätter:

– Bilderna kompletterar man gärna med en traditionell förteckning över all ens lösa egendom och kläder med mera och då är det ju lika bra att även skriva upp hur mycket kontanter man har i hemmet, som syns på bilden. 

Förvarar du bilnyckeln här? Det kan stå dig dyrt • Juristen: "En risk"

Det krävs för att få ersättning för stulna kontanter

Men vad krävs egentligen för att få ersättning från ens försäkringsbolag om kontanter blir stulna ur hemmet?

– Först krävs att det har varit ett inbrott eller annat obehörigt intrång i bostaden. Om till exempel kontanterna försvann när du hade en fest eller du hade hantverkare hemma får du ingen ersättning, detta då du hade bjudit in den troliga förövaren i din bostad, konstaterar Peter Stark. 

Likt all annan egendom måste man visa att man haft den i sin ägo, enligt Stark. 

– När det gäller kontanter förvarade i bostaden tror jag att man tidigare kunde visa det till exempel med ett bankkontoutdrag, givet att man hade tagit ut hela beloppet på en gång. I dag borde det som sagt vara allra bäst att visa sitt innehav av kontanter med bilder. De låga maxbeloppen medför dock att beviskraven ändå inte är så höga och omvänt är nog bevissvårigheterna den viktigaste anledningen till att man inte kan försäkra ett större kontantbelopp.

Experten tipsar: Det ska du ha hemma om det blir strömavbrott

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00