Petter Stordalen kan tvingas betala över 200 miljoner kronor.
Petter Stordalen kan tvingas betala över 200 miljoner kronor. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Henrik Montgomery/TT

Petter Stordalen till domstol – kan förlora 200 miljoner

Petter Stordalen kan tvingas betala över 200 miljoner till staten efter att ett mål om utdelningar i hans bolag gått till domstol.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Hotellmiljardären Petter Stordalen har dragits inför rätta av staten för att ha utnyttjat en skattefördel han inte hade rätt till. Det rapporterar norska e24

LÄS MER: Person misstänks för att ha stulit pengar – från sjukfond

Tog ut 800 miljoner

Från 2013 till 2021 tog Stordalen ut 800 miljoner norska kronor i skattefria utbyten från sitt holdingbolag Strawberry Fields. Skattemyndigheterna anser att dessa utbetalningar borde ha beskattats som utdelning, vilket skulle innebära en skatteskuld på över 200 miljoner kronor.

LÄS MER: John stämmer lotteriet – efter felaktig miljardvinst

Stordalen bestrider beslutet

Stordalen bestrider beslutet och menar att han inte har brutit mot några skatteregler. Han argumenterar att pengarna han tog ut var avkastning på investeringar som han gjort efter att ha köpt Strawberry Fields.

Rättegången i Oslo tingsrätt pågår i en vecka och domen väntas i början av mars. Om Stordalen förlorar kan det bli en dyr historia för honom. Han säger dock att han inte oroar sig och att han ser det som en del av att driva affärsverksamhet.

– Vi har ju tagit initiativet till att få en förtydligande, och svaret får vi väl om två-tre år. Det är inget som tar sömnen från mig. Sådana här saker är en del av affärerna, säger han till e24.

LÄS MER: Rekordmånga konkurser iår – värst drabbade regionen

LÄS MER: Pappa fifflade med barnbidraget – krävs på hundratusentals kronor

/
/