Ikea Svensk Handel Onlineköp Näthandel Wolt Mathem Fodoora
Nätköpen ökar inom nästan alla kategorier, från möbler till livsmedel. - Foto: Johan Nilsson / TT

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.


Totalt under första kvartalet växte omsättningen inom näthandeln med elva procent. Det innebär att e-handelns långa period med negativ omsättningstillväxt bryts.

MISSA INTE: Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

Över två års nedgång

I nio kvartal i rad, med andra ord i över två år, har näthandeln minskat gång på gång. Men nu sjunker inflationstakten och många spår räntesänkningar inom kort. Då vågar de svenska hushållen sig på att spendera lite mer igen, verkar det som.

Alla branscher växer inte. Bygghandeln har det fortsatt trögt. Men möbelförsäljningen ökade, vilket Svensk Handel var väldigt nöjda med.

Positiva signaler

"Omsättningstillväxten är generellt hög och indikerar med tanke på den avmattande inflationen även volymförsäljningstillväxt i flertalet branscher", skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Nu tror Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, att konsumtionen är på väg tillbaka på bred front efter två år av rekordinflation och skyhöga räntor.

– Positiva signaler i form av sänkta räntor och kommande räntebesked bådar dock gott för e-handeln fortsättningsvis, säger Per Ljungberg.

Möbler sticker ut

Dyrare varor som man inte köper så ofta, så kallade sällanköpsvaror, är ofta de som minskar mest under ekonomisk oro. Att den sortens försäljning ökar är ett gott tecken, menar han.

– Möblers starka siffror är mycket välkomna för en varukategori som har haft det tufft under en längre period. Visserligen sker ökningen från låga nivåer, men vi hoppas på fortsatt goda månader för varukategorin då det på många håll ska inhandlas nya utemöbler inför vår- och sommartider säger Per Ljungberg.

Svensk konsumtion står för halva landets BNP-tillväxt. Det har Nyheter24 skrivit om tidigare. Därför är tilltagande näthandel något som innebär goda nyheter för hela Sverige.

Läs mer om ekonomi:

Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

De godaste nyheterna på länge för svensk ekonomi

Ekonomen ryter till mot Riksbanken: "Kan fälla hela ekonomin"

Priserna fortsatte stiga i mars – så påverkas du

Chocken: Riksbankens rysliga ränta kan bli kvar hela sommaren

/
/