— Vad vi konstaterar är att priserna i butik inte är kostnadsmotiverade, prissättningen där sker utifrån förutsättningarna från konkurrens och efterfrågan, säger Arvid Fredenberg, chefsekonom på Konkurrensverket till Dagens Nyheter.
En av slutsatserna i rapporten är att dagligvaruhandeln och grossister inom livsmedelsindustrin har uppvisat en stabil lönsamhet de senaste 15 åren.
— Vår analys visar att lönsamheten i branschen varit stabil under lång tid, även under de år då priserna steg kraftigt. Det stärker vår tidigare bedömning om att konkurrensen i delar av livsmedelskedjan är otillräcklig, säger Konkurrensverkets generaldirektör Marie Östman.
Bristande konkurrens
Rapporten visar att omvärldsfaktorer som inflation och höjda råvarupriser spelat in i de höjda matpriserna, men en bristande konkurrenssituation har också gjort att priserna höjts.
— Vi ser att om det var bättre konkurrens så skulle priserna kunna vara lägre. Det är i butiksledet som det finns störst möjligheter till ökad konkurrens med hjälp av nya butiker och eventuellt ökad konkurrens mellan existerande butiker, säger Arvid Fredenberg.
I sin förra rapport såg Konkurrensverket att flera butiker höjde priset på ett antal olika basvaror mer än motiverat sett till priset hos leverantörerna.
— De övriga kostnaderna ökade inte i samma takt som leverantörspriserna. Det innebär att det inte är motiverat att hålla samma bruttovinstmarginal, utan det är rimligare att sänka den.
Tar lång tid för nya butiker
Arvid Fredenberg menar att matbutikerna inte möter tillräckligt stort konkurrenstryck från andra butiker. Dessutom tar det väldigt lång tid för nya butiker att komma in på marknaden.
— En del kommuner är lite skeptiska till fler livsmedelsbutiker i sina planarbeten för områden. Det kan ta flera år att få bygglov och etablera en livsmedelsbutik.
Nu har Konkurrensverket startat en utredning av Ica, som misstänks för konkurrensbegränsade avtal, enligt Dagens Nyheter.