Bara var femte person har omförhandlat sin ränta de senaste månaderna och var tredje person tycker inte de har tillräckliga kunskaper för att förhandla om sin bolåneränta, visar undersökningar som Finansinspektionen gjort.
Samtidigt är det stora skillnader mellan vilka boräntor bankerna erbjuder i genomsnitt. Enligt konsumenternas.se skiljde det i juni 0,34 procentenheter mellan den billigaste och dyraste av de ledande bolånebankerna. För ett lån på 2 miljoner kronor innebär det en skillnad på 6 800 kronor om året.
— Många skulle nog vinna en del på att sätta sig ner, gå igenom och jämföra, säger Moa Langemark.
Fällorna att undvika
En fälla att undvika är att i onödan binda lånet på olika löptider. Moa Langemark säger att det dels gör det svårare att förhandla om hela lånet samtidigt, men även att det blir svårare att byta bank.
— Så du blir helt enkelt mer fastlåst vid din bank.
En annan fälla är att utgå från listräntan när man förhandlar. I flera fall är den en hel procentenhet över genomsnittsräntan hos samma bank. Moa Langemark säger att det är viktigt att ställa frågor till sin bank och byta om man inte är nöjd.
— Det finns inte några dumma frågor, du har all rätt att ställa frågor till din bank tills du förstår vilken bolåneränta du får.
Flera trösklar
Finansinspektionen har på senaste tiden vidtagit flera åtgärder för att försöka sänka trösklarna som bolånekunderna upplever att de stöter på. Bland annat bör banker informera om när eventuella ränterabatter löper ut.
Sedan i höstas ställer myndigheten även krav på att bolånekunder ska kunna få ut sina amorteringsunderlag digitalt. Enligt Moa Langemark kan amorteringsunderlaget hjälpa till att få ner bolåneräntan.
— Det räcker helt enkelt att bara begära ut ett digitalt amorteringsunderlag för att banken ska kontakta dig och erbjuda dig en bättre bolåneränta.