Onsdag 23 Jun
Stockholm

Det här gäller när du jobbar hemifrån – vi reder ut

Kvinna som jobbar hemifrån och Kira Unger.
Många tvingas jobba hemifrån under pandemin. Foto: Foto: Stina Stjernkvist/TT och Vanessa Tryde.

Har du funderat över vad som gäller när du arbetar hemifrån? Måste man verkligen jobba hemma om chefen säger det? Nyheter24 har pratat med Kira Unger, som är VD för digitala tjänsten Pocketlaw, som är specialiserade på arbetsrätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under pandemin har de allra flesta som arbetar på kontor fått ta med sig datorn och installera sig i hemmet istället. Men hur ser dina rättigheter ut då egentligen? Nyheter24 har pratat med Kira Unger som är VD för den digitala tjänsten Pocketlaw, som är specialiserade på arbetsrätt.

Vad har vi för rättigheter om vi jobbar hemifrån?

– Det är en väldigt exceptionell situation som råder just nu. Det finns mycket som är oklart för många, både för arbetsgivare och för arbetstagare. Än så länge finns det tyvärr inte riktigt en praxis för hur såna här situationer bäst ska hanteras. Det som gäller är att man som anställd har en långtgående skyldighet att följa arbetsgivarens riktlinjer och anvisningar. Men oavsett om man arbetar hemifrån eller på kontoret har man som anställd rätt till en god arbetsmiljö.

Vad har du som anställd rätt att kräva angående en bra arbetsmiljö?

– Det finns inga detaljerade regler för det här, men arbetsgivaren har ett ansvar att se till att folk kan utföra sitt jobb på ett sätt som inte leder till ohälsa eller skador. Till exempel ska man kunna sitta bra, men det betyder inte att du som anställd får välja vilken stol som helst. Man får fundera på vad som är rimligt. Det bästa är att ha en väldigt öppen dialog med arbetsgivaren för att kunna säkerställa att man kan utföra sitt jobb så bra som möjligt med de nya förutsättningar som råder, säger Unger och lägger till:

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge i samhället och det ligger i alla anställdas intresse att så många företag som möjligt överlever. 

Kira Unger på Pocketlaw. Foto: Vanessa Tryde.

Måste jag arbeta hemifrån om chefen säger det?

– Arbetsgivaren har en långtgående rätt att styra hur de anställda ska arbeta. Om din chef säger att du måste arbeta hemifrån så är det i regel det som gäller. Vi får heller inte glömma bort att Folkhälsomyndighetens rekommendation fortfarande är att alla som kan också ska jobba hemifrån. De är givetvis viktigt att alla arbetsgivare är lyhörda över hur de anställda mår och att man har en bra dialog om arbetsmiljön för att skapa så bra förutsättningar som möjligt.

Måste jag vara på jobbet om chefen säger det?

– Som anställd har man en långtgående lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare och en skyldighet att utföra sina arbetsuppgifter på det sätt som arbetsgivaren bestämmer. Man har alltså ingen absolut rätt att få jobba hemifrån, även om det följer av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla har heller inte möjlighet att arbeta hemifrån eftersom många jobb kräver att du är på plats. Om man till exempel är busschaufför eller butiksbiträde ligger det i sakens natur att man inte kan jobba hemifrån.

Många måste arbeta hemifrån under pandemin. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Men om jag är i riskgrupp då?

– Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att alla har en god arbetsmiljö, vilket bland annat inbegriper att försöka hindra smittspridningen av covid-19. Detta blir såklart extra viktigt när det kommer till anställda som tillhör en riskgrupp. En person som tillhör en riskgrupp och som inte har möjlighet att arbeta hemifrån har under vissa förutsättningar rätt till ersättning från Försäkringskassan under sin frånvaro från jobbet.

Har arbetsgivaren plikt att se till att alla har det bra hemma?

– Arbetsgivaren har en skyldighet att se till att alla anställda har en god arbetsmiljö. Detta gäller oavsett om arbetet sker hemifrån eller på kontoret, men eftersom arbetsgivaren inte har insyn i de anställdas privata hem blir det extra viktigt att som anställd samarbeta och ha en nära dialog med arbetsgivaren för att skapa så bra förutsättningar som möjligt, avslutar Kira Unger.

LÄS MER:

Blir du störd av chefen på semestern? Då bryter hen mot lagen

Var tjugonde jobbar naken i hemmet

Kommentera
Kopiera länk
Dela