Priserna på villor fortsätter uppåt.
Priserna på villor fortsätter uppåt. - Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Vilhelm Stokstad/TT

Varför stiger priserna på bostäder så mycket just nu?

Många trodde att pandemin skulle få priserna på bostäder att sjunka – men icke. Till mångas förvåning har det blivit precis tvärt om. Nyheter24 förklarar varför.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Bostadsmarknaden är glödhet och har nått nya rekordnivåer under pandemin. Det är inte bara storstäderna som stått för ökningen, utan trenden syns i hela landet – på både lägenheter och villor. 

– Det kommer som en överraskning för oss också. Vi var förberedda på att det skulle gå ner under pandemin, men det har det absolut inte gjort och det fortsätter att öka, säger Henrik Freudenthal, kommunikationschef på Svensk Fastighetsförmedling till Nyheter24. 

Villaområde på Ekerö. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad driver bostadspriserna?

– Den enkla förklaringen är att hemmet fått en större betydelse och fått fler funktioner. Ett hem inte bara ett hem. Det är en arbetsplats, skola, ett gym, hobbyrum, kanske är du där även på semestern, säger Freudenthal och fortsätter:

– I kombo med att man inte lagt pengar på resor. Då har man investerat i hemmet istället. 

Hur mycket har huspriserna ökat?

Enligt statistik från Svensk Fastighetsförmedling har priserna på bostadsrätter gått upp med 10 procent det senaste året, och för villor är ökningen 19 procent. 

– Vi ser en stor ökning i vissa städer utanför storstäderna och i kranskommunerna. Man inser att man inte behöver pendla fem gånger i veckan, utan att man kan göra det två gånger i veckan, säger Freudentahl. 

Fritidshus, alltså landställen, har en ökning på 20 procent, men det syns inte i hela landet. 

Trenden är att många som bor i städerna vill ha ett landställe nära sitt hem – med lite högre krav än på ett enkelt torp. 

– Man hat lite mer sydeuropeisk syn på fritidshus, ser det mer som ett andra boende. Man vill ha mer normal hemmastandard, med vattentoalett och hyfsad uppkoppling, säger han.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Lyckligare efter flytt

Och enligt en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling verkar flyttande och bostadsköp vara en bra investering – för hälsan.

Av svenskarna upplever 80 procent att de är lyckligare, gladare och lugnare efter sin senaste flytt.