Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 anledningar till att du borde gråta mer

- 12/10/2017, 20:18 -

Det finns flera anledningar till att du borde gråta mer än du gör just nu. Gråter du aldrig? Då är det kanske dags att ändra på det.

Är du någon som gråter för minsta lilla? Vissa kan inte hålla tårarna borta när de ser ett gammalt par medan andra inte gråter ens på begravningar. Båda är självklart okej. Men det finns anledningar till att gråta mer. 

1. Du blir på bättre humör

I en studie gjord av US National Library of Medicine visade att de som gråter faktiskt mår bättre. I studien fick testpersonerna titta på en sorglig film. De som inte grät mådde likadant efter filmen som innan. De som grät mådde sämre. 

MEN. Efter 90 minuter mådde de som grät av filmen mycket bättre än innan de såg den sorgliga filmen. 

Så gråt ut till Lejonkungen så det bara stänker om det. Det kommer du må bättre av!

2. Du blir mindre stressad

Har du det stressigt på jobbet så kan det faktiskt löna sig att smyga iväg till toaletten för en liten gråtstund. Studier visar nämligen att när vi gråter av känslomässiga anledningar så frisläpper kroppen hormoner som gör oss mindre stressade. 

Tack kroppen. Tack. 

3. Det är bakteriedödande

Ja det är sant! Tårar innehåller en enzym som heter lysozym som är bakteriedödande! Enzymen kan döda upp till 95 procent av bakterier på bara tio minuter. 

Enzymen finns också i bröstmjölk, spermier och saliv. 

4. Män bör gråta mer

Kvinnor gråter i snitt fem gånger mer än män per månad. Forskare tror att det dels beror på de könsnormer som finns i samhällen. Detta efter att en studie, som du kan läsa här: studie, visat att män gråter mer i länder med mer yttrandefrihet och fungerande sociala resurser. 

Men också för att testosteron har en hämmande effekt på tårkanaler. Det är alltså svårare, rent biologiskt, för män att gråta. 

5. Ditt öga mår bra av det

Tårar rengör ögat. Därför är det, trots att det är sjukt irriterande, riktigt bra att vi gråter när vi hackar lök. Det är en enzym som reagerar med hornhinnan som sedan skapar ett ämne som heter syn-propanethial-S-oxid. Som hjälper till att skölja bort skit.

Källa: Illustrerad vetenskap

Se också videon om tränaren som uppmanar pojkar till att gråta

Läs också om grymma hacks för dig som gråter mycket

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.