Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungdomar trippar på muskotnöt

Nyheter | 25/04/2009 15:46

Den nya innedrogen kan sabba dina njurar.

Att droga på muskotnöt har blivit så vanligt i Njurunda att flera matbutiker blivit tvungna att plocka kryddan från hyllorna.

Det är ett amfetaminliknande ämne i nöten som ger en effekt som påminner om en seg fylla. Men som också kan ge hallucinationer. Vad ungdomarna inte vet är att drogen i stora mängder kan vara rent livsfarlig.

När Ica Kvantum i Njurunda upptäckte att ungdomar köpte för mycket av varan slutade de att sälja den.

– När vi fick klart för oss hur den kan användas tog vi bort den från hyllorna direkt, säger Anders Eriksson, butikschef på Ica Kvantum enligt SVT.

Diskuteras på internet

På webbforumet Flashback kan man läsa om ungdomar som diskuterar hur man kan konsumera muskotnöten som en drog, samtidigt som de delar med sig av sina rus.

Profilen som kallar sig Muskotören skriver att "det började snurra och luta och verkligen allt var sjukt roligt."

Efter ett tag blir han och kompisen allt tröttare, och sedan kom ångesten. "Trodde föräldrarna skulle hitta oss döda efter överdos på muskot. Var nog det som gjorde att jag svimmade och det i sin tur skrämde mig ännu mer eftersom jag aldrig någonsin svimmat i hela mitt liv. Dödsångest total! Efter det var jag helt förstörd, fick feber och ont i hela kroppen."

Gerra skriver i samma forum om hans tid i gymnasiet. Han hade då en skogstokig lärare som sa "när jag växte upp på Åland så brukade jag och mina kompisar dricka Coca-Cola och käka muskotnötter så vi blev lite roliga i huvet".

Han ville så klart pröva och en kväll slängde han i sig en stor antal muskotnötter. "Dagen därpå vaknade jag till hälften för att genast konstatera att jag kände mig extremt svag, hade värk i hela kroppen och sist men inte minst hade jag blivit blind. Chockad försökte jag resa mig upp, men benen vek sig och jag rasade in i min svindyra skivsamling och skadade mig."

Ögonlocken hade dock bara torkat fast på grund av extrem vätskebrist och av samma anledning hade han svårt för att kissa. När han sedan kom ut till sin mamma fick han reda på att han hade sovit i 26 timmar.

Skrivet av: