Vad innebär totalförsvar och förfogandelagen?
Vad innebär totalförsvar och förfogandelagen? - Foto: Adam Ihse/TT och Pexels

Här är djuren som staten kan beslagta – om det blir krig

Den svenska befolkningen kan, vid höjd beredskap, behöva hjälpa till i det civila totalförsvaret. Då kan även förfogandelagen träda i kraft, vilket ger staten rätt att beslagta vissa djur. Men vilka djur gäller det?


Miljontals svenska medborgare kan behöva hjälpa till vid krig. Detta som en del av det så kallade totalförsvaret.

Nyheter24 reder ut vad totalförsvar innebär – och vilka djur som kan beslagtas om totalförsvaret blir operativt.

Vad menas med totalförsvar?

Enligt Jenny Deschamps-Berger vid Försvarshögskolans Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet består totalförsvaret av två typer av försvar: ett militärt och ett civilt. 

– Det militära försvaret är ju Försvarsmakten framförallt. Det civila försvaret är resten av samhället, kan man säga, berättar hon.

– Den civila delen av totalförsvaret innebär att alla ska hjälpa till efter bästa förmåga i samhället. Det innebär att ansvariga myndigheter ska se till att samhället fungerar så bra som möjligt oavsett vad som händer.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Men vad innebär det då för privatpersoner? Det beror på vilken roll du har i samhället i dag, uppger Deschamps-Berger.

– Egentligen handlar det då också om att försöka få samhället att funka så normalt som möjligt, så länge som möjligt. Man ska ha förnödenheter hemma för att klara sig en vecka och på så vis bidrar man till samhället, genom att samhället inte belastas och i stället kan hjälpa svaga och sjuka.

– Men sen handlar det också om att gå till jobbet som vanligt i så stor utsträckning som möjligt. Det är det bästa sättet att bidra till att samhället upprätthålls. 

När kan totalförsvar införas?

Men vid vilka lägen kan då totalförsvar införas?

– Totalförsvaret blir operativt vid ett beslut om höjd beredskap från regeringen, säger Deschamps-Berger och fortsätter:

– Men det vi gör nu och som vi gjort egentligen sedan 2014, förra gången då Ryssland invaderade Ukraina, det är att vi jobbar med att bygga upp totalförsvaret. Alltså, totalförsvarsplanering. 

Staten kan beslagta djur vid krig

Vid höjd beredskap kan regeringen fatta beslut om att implementera den så kallade förfogandelagen. Den innebär bland annat att staten kan beslagta djur från privatpersoner. 

– En del av den här lagstiftningen är lite föråldrad, men det är faktiskt så att Försvarsmakten framförallt kan behöva till exempel hundar, säger Deschamps-Berger och fortsätter:

– Men då handlar det ju om vakthundar främst eller hundar som redan är brukshundar och som har spårningskunskap till exempel. 

Utöver hundar kan staten också, enligt lagen, beslagta hästar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.