Jan Emanuel Johansson.
Nu riktar flera politiker hård kritik mot den tidigare S-ledamoten Jan Emanuel Johansson där han anklagas för att föra ryska propaganda. - Foto: Johan Nilsson/TT

Jan Emanuel anklagas för att föra fram rysk propaganda: "Korkat"

Nu riktar flera politiker hård kritik mot den tidigare S-ledamoten, och entreprenören, Jan Emanuel Johansson där han anklagas för att föra fram rysk propaganda. Detta efter ett samtal tillsammans med Jimmie Åkesson (SD) under en gemensam turné.


På måndagskvällen möttes den tidigare S-ledamoten, och entreprenören, Jan Emanuel Johansson och Jimmie Åkesson (SD) i ett samtal som var starten på deras turné "Det sunda samtalet". Läs mer om det här.

— Det blir säkert debatt, men jag upplever inte att huvudsyftet är att vi ska debattera och skrika på varandra, har Jimmie Åkesson tidigare sagt om samarbetet.

Första stoppet var på en bar i Malmö, men duon väntas senare i april komma till Göteborg och Stockholm.

Jimmie Åkesson (SD), Jan Emanuel Johansson och samtalets moderator Widar Andersson. Foto: Johan Nilsson/TT

Jan Emanuel Johansson: "Krig är inte svarta eller vita"

Nu sprids ett klipp från samtalet, eller debatten, på Twitter och flera riktar hård kritik mot Jan Emanuel Johanssons uttalande rörande kriget i Ukraina. I det cirka en minut långa klippet jämför han bland annat kriget med Kubakrisen år 1962, vilket var en svår konflikt mellan USA och dåvarande Sovjetunionen.

– Ukraina är ganska nära Ryssland. Det är inte superduperkonstigt att de inte vill ha Natos vapen där, för de är fiender. Men det här är inte rysk propaganda eller att jag tycker om Putin, utan det här är ett sätt att förklara att krig inte är svarta eller vita, säger Johansson i klippet.

– Förutom alla faktafel så är det som stör mig mest den totala avsaknaden av empati när man precis sett de bilder som spridits. Det skrattas och skämtas. Det här är två män som tyvärr väldigt många unga lyssnar på och ser upp till, skriver företagaren Arash Gilan, vars klipp som många delat, på Twitter.

Inlägget har bland annat delats av Martin Marmgren, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, och moderata politikern Richard Herrey som bägge menar på att Johansson "visar förståelse" eller "ursäktar" kriget i Ukraina.

Foto: Johan Nilsson/TT

Jan Emanuel om kritiken: "Frenetiskt korkat"

För Nyheter24 kommenterar nu Jan Emanuel Johansson den hårda kritiken som riktas mot honom. 

– Det är så tragiskt när människor medvetet försöker missförstå. Jag trodde att vi hade kommit så pass långt, att vi var så överens om det här vidriga anfallskriget från Rysslands sida, säger han och fortsätter:

– Jag trodde att det var bra att vara resonerande på ett sådant sätt så man förstår den historiska bakgrunden. Därifrån att sedan tolka det som att det skulle vara någon form av legitimitet för det vidriga anfallskriget, bara med yttersta vilja att önska missförstå kan man komma dit.

Vidare menar Johansson att kritiken är ett sätt att föra politk inför det kommande valet.

– Jag förstår att det finns människor som har lite panik inför valet och måste finnas någon att bli arg på. Men det finns i mig ingen motståndare i det, jag har varit supertydlig, jag har ju till och med samlat in pengar och jobbat aktivt i solidaritetsarbetet för Ukraina.

Foto: Johan Nilsson/TT

Anklagelserna om att Johansson skulle vara en "Putinist", alltså Putinvänlig, beskriver han som "frenetiskt korkat". Vidare trycker han på att förståelsen, som han utrycker det, var riktad mot krigets orsaker och inte den ryska invasionen av Ukraina.

– Kriget som sådant, när man väl agerar, där finns det inga ursäkter. Där finns det svart och vitt, där är det Putin som är den onda. Det är ett vidrigt anfallskrig som utvecklats till nästintill ett folkmord, men att bara bortse från historien är bara fördummande och ingen vinner på det.

Hade du kunnat se att den här kritiken skulle kunna komma?

– Nej, faktiskt inte. Här tyckte jag att det var så pass tydligt att man pratade om orsakerna till konflikten bakåt, och inte att någon skulle tolka det som att jag skulle ursäkta Rysslands anfall eller krig som sådant, eller att jag skulle vara ryssvänlig, avslutar Jan Emanuel Johansson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!