Bilägare kan få 1 000 kronor, eller 1 500 kronor om du bor på glesbygden, från regeringen.
Bilägare kan få 1 000 kronor, eller 1 500 kronor om du bor på glesbygden, från regeringen. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Jessica Gow/TT

Då kan 3,7 miljoner bilägare få en tusenlapp från regeringen

Regeringen har nu tagit beslut om en lagrådsremiss som innebär att 3,7 svenska bilägare skulle få minst 1 000 kronor som kompensation för de höga drivmedelspriserna. Men förslaget får också hård kritik.


Det var under onsdagen som regeringen fattade beslut om en lagrådsremiss som är till för att kompensera svenska bilister för de höga priserna på diesel och bensin.

Bilägare kan få 1 000 kronor i ersättning

Mer specifikt är det 3,7 miljoner bilägare som ska få 1 000 kronor var, eller till och med 1 500 kronor om man är bosatt på landsbygden – oavsett vilken bil man äger eller vilken körsträcka man har i sin vardag.

– Vi har en exceptionell situation. Priset på bensin och diesel är ändå högt så det behöver inte betyda att folk åker mer bil, säger finansminister Mikael Damberg (S) till SVT.

Nu är det upp till lagrådet att granska förslaget, som skulle kunna bli verklighet under sommaren.

– Våra utbetalningar skulle kunna göras i augusti, säger Damberg till SVT.

Naturvårdsverket kritiska mot förslaget

Men Naturvårdsverket är kritiska mot förslaget och det faktum att regeringen pausat den så kallade reduktionsplikten, som innebär ett krav på en viss andel förnybart innehåll i all diesel och bensin, år 2023.

– Förslagen minskar incitamentet att ställa om till fossilfritt eller köpa elbil. Utsläppsminskningarna går redan för långsamt. Nu kommer styrmedel som ökar utsläppen istället för att minska dem, säger Martin Boije, miljöekonom på Naturvårdsverket, till SVT.

Bil
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.