Studentflak och studenter
Studentfirande på Stockholms gator - Foto: TT Nyhetsbyrå/Janerik Henriksson

Nu är det fritt fram för studentflaken att ta över vägarna

Nu blir det att åka av när studenter kan maxa sitt studentfirande när det äntligen är fritt fram att åka studentflak på stadens gator.


Det här gäller för studentflak

Av säkerhetsskäl får studentflaken framföras i en hastighet av max 20 km/h. Eftersom det försvårar framkomligheten för kollektiv trafik när det finns passagerare på flaket.

Polisen skriver på sin sida att på grund av det 2014 skedde många allvarliga olyckor rekommenderas det att det finns en flakvärd fram och en bak för att ha möjlighet att kunna överblicka hela flaket. 

Är du under 20 år får du inte dricka eller ha med dig starkare dryck än folköl. Ingenting får kastas från flaket. Säten eller bänkar ska sitta fast.

Källa: Polisen

Pandemin har tidigare satt stopp på de traditionsenliga studentflaken och kommersiella studentfester. När coronapandemin satte sina klor i Sverige 2020 blev studentfirandet inställt för att reglera ytterligare smittspridning. 

Regeringen förbjöd glädjeyrande utspring och studentbaler, det förstnämnda dock med särskilda undantag för de skolor som kunde visa att de kunde ske på ett säkert sätt i förhållande till Folkhälsomyndighetens riktlinjer. 

Till slut satte Transportstyrelsen stopp för studentflaken 2020 men “sjung om studentens lyckliga dagar” för nu blir det att åka av! Studenten i år blir den första utan coronarestriktioner och efter två pandemiår är det återigen tillåtet för de nybakade studenterna att få åka det klassiska studentflaket. 

Polisen ska i förväg meddelas om färdväg för studentflak

Det hör ofta till traditionen att studenterna färdas i festligt utsmyckade studentflak, med ballonger och lakan, runt om i landet.

Varje år bokar sistaårselever på Sveriges gymnasieskolor stora flak och festa på. Normalt sett får man inte färdas på flak eller släp men uppfylls kraven godkänns kortare sträckor. 

Transportstyrelsen informerar om regler för studentflak och enligt dem är det av största vikt att arrangemangen sker under säkra former så ingen kommer till skada. Även polisen ska meddelas i förväg om färdväg och tidpunkt eftersom studentflaken påverkar framkomligheten på gator och vägar.

Särskilda förbud för studentflak kvarstår i Stockholm

I Stockholm där studenterna får en inramad syn av staden är det däremot förbjudet att köra studentflak på hela eller vissa sträckor av Hamngatan, Klarabergsgatan, Birger Jarlsgatan, Kungsgatan, Norrlandsgatan, Regeringsgatan, Sergels torg och Sveavägen. Detta för att övrig trafik ska kunna ta sig fram under studentperioden.

Det är dessutom förbjudet för dessa ekipage att framföras på vissa sträckor av Kungsträdgårdsgatan, Sturegatan samt sträckor av Kungsgatan och Klarabergsgatan.

Förbudet gäller från 30 maj-17 juni, dygnet runt. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!