Spioneriet mot Sverige ökar
Enligt FOI utgör Ryssland det allra största hotet. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Fredrik Sandberg/TT

Varningen – spioneri mot Sverige ökar: “Var vaksamma”

I en ny rapport från FOI flaggas det för att spioneriet mot Sverige kommer att öka. Enligt myndigheten utgör Ryssland det allra största hotet. Även Säpo har sett hur länder agerar “allt mer aggressivt” mot Sverige.


Nu varnar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) för en ökad underrättelseverksamhet från främmande makt i EU-området, till följd av Rysslands invasion av Ukraina. 

”Krig föder spioner”, skriver FOI i en ny rapport om hotet mot Europa, enligt Aftonbladet. 

I rapporten konstaterar FOI att spioneriet mot Sverige kommer öka. Studien kommer fram till att det finns flest spioner i norra Europa och Baltikum, vilket innebär att Sverige befinner sig i ett utsatt geografiskt läge. 

Varningen: Spioneri mot Sverige ökar – Ryssland största hotet

Det största hotet uppges komma från Ryssland. 

– Säpo räknar med att en tredjedel av personalen vid ryska ambassader brukar vara underrättelseofficerare. Det skulle innebära 10–15 personer på ryska ambassaden i Stockholm, säger FOI-forskaren Michael Jonsson till tidningen. 

Säpo om spioneriet mot Sverige: "Försöker främja sina intressen"

Säkerhetspolisens presskommunikatör Karin Lutz förklarar att man under lång tid har sett hur andra länder agerar “allt mer aggressivt” mot Sverige. 

– Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten och försöker främja sina intressen genom att påtvinga andra länder, däribland Sverige, sin vilja. Man bedriver spioneri, olaglig underrättelseverksamhet, påverkanskampanjer och cyberangrepp på olika sätt, säger Lutz till tidningen. 

Det här är den typiske spionen: "Var uppmärksam"

Enligt den nya FOI-studien är den typiske spionen oftast en man med bakgrund inom militär eller underrättelsetjänst. Men det har även förekommit konsulter, forskare eller tjänstemän på myndigheter som har läckt information till andra länder. 

Nu uppmanar Säpo personer som arbetar på säkerhetskänslig verksamhet att vara "extra vaksamma". 

– Man ska vara uppmärksam på vad som händer och om man misstänker något ska man anmäla till Säkerhetspolisen så vi har möjligt att utreda det, säger Karin Lutz till Aftonbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!