Kvinnan får diskrimineringsersättning.
Kvinnan får diskrimineringsersättning. - Foto: Carina Johansen/NTB/TT och Fredrik Sandberg/TT

Hemtjänstvikarie fick inte bära slöja – får 70 000 i ersättning

En kvinna, som var anställd som vikarie vid hemtjänsten i Kramfors, fick ett ultimatum: ta av slöjan på jobbet eller sluta. Nu har diskrimineringsombudsmannen granskat ärendet och kommit fram till att kommunen ska betala 70 000 kronor i ersättning till kvinnan.


Det var under vintern förra året som en kvinna anmälde Kramfors kommun till Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att hon ställts inför ett ultimatum: sluta bära slöja eller avsluta timanställningen inom kommunens hemtjänst.

"Du får inte använda huvudbonad när du jobbar. Du får bestämma om du vill fortsätta jobba eller inte", stod det i ett sms som kvinnan fick, enligt SVT, varpå kvinnan svarade:

"Det är orättvist men tackar jag vill inte jobba för er".

DO: Kvinnan ska få 70 000 av Kramfors kommun

Nu har Diskrimineringsombudsmannen utrett ärendet och uppger att Kramfors kommun ska betala 70 000 kronor till kvinnan i så kallad diskrimineringsersättning. Utöver detta ska de betala 5 900 kronor för kvinnans förlorade inkomst, enligt SVT.

Chefen i Kramfors: Ett missförstånd

Den verksamhetschef som skickade sms:et till kvinnan har menat på att det rör sig om ett missförstånd eftersom hon var av uppfattningen att kvinnan bar så kallad niqab som täcker ansiktet.

– Även om missgynnandet skulle ha sin grund i ett missförstånd så har anmälaren diskriminerats och lidit en kränkning till följd av kommunens agerande, säger Vanessa Grapenstedt, jurist vid DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!