Tisdag 28 Jun
Stockholm

Hemtjänstvikarie fick inte bära slöja – får 70 000 i ersättning

Kvinnan får diskrimineringsersättning.
Kvinnan får diskrimineringsersättning. Foto: Carina Johansen/NTB/TT och Fredrik Sandberg/TT

En kvinna, som var anställd som vikarie vid hemtjänsten i Kramfors, fick ett ultimatum: ta av slöjan på jobbet eller sluta. Nu har diskrimineringsombudsmannen granskat ärendet och kommit fram till att kommunen ska betala 70 000 kronor i ersättning till kvinnan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under vintern förra året som en kvinna anmälde Kramfors kommun till Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att hon ställts inför ett ultimatum: sluta bära slöja eller avsluta timanställningen inom kommunens hemtjänst.

"Du får inte använda huvudbonad när du jobbar. Du får bestämma om du vill fortsätta jobba eller inte", stod det i ett sms som kvinnan fick, enligt SVT, varpå kvinnan svarade:

"Det är orättvist men tackar jag vill inte jobba för er".

DO: Kvinnan ska få 70 000 av Kramfors kommun

Nu har Diskrimineringsombudsmannen utrett ärendet och uppger att Kramfors kommun ska betala 70 000 kronor till kvinnan i så kallad diskrimineringsersättning. Utöver detta ska de betala 5 900 kronor för kvinnans förlorade inkomst, enligt SVT.

Chefen i Kramfors: Ett missförstånd

Den verksamhetschef som skickade sms:et till kvinnan har menat på att det rör sig om ett missförstånd eftersom hon var av uppfattningen att kvinnan bar så kallad niqab som täcker ansiktet.

– Även om missgynnandet skulle ha sin grund i ett missförstånd så har anmälaren diskriminerats och lidit en kränkning till följd av kommunens agerande, säger Vanessa Grapenstedt, jurist vid DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.