Köerna på Arlanda ringlar sig långa – men det finns sätt att slippa dem
Köerna på Arlanda ringlar sig långa – men det finns sätt att slippa dem - Foto: Janerik Henriksson/Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Knepet folk missar: Gör så här – så slipper du köerna på Arlanda

Skräms du också av de långa köerna till säkerhetskontrollen på Arlanda, nu när din första sommarresa står för dörren? Här är knepen att ha koll på för att kunna smita före i kön.


Vi har klivit in i årets första sommarmånad och för en del vankas utlandssemester inom kort. Men på Stockholmsflygplatsen Arlanda möts resenärerna av kaos och timslånga köer.

Men vad händer egentligen om kötiden blir så lång att man riskerar att inte hinna med flighten man är inbokad på? Här kan du läsa mer om huruvida man får gå före i kön på Arlanda om man håller på att missa flyget.

Foto: Johan Nilsson/TT

Varför är det så långa köer på Arlanda just nu?

Har du också ställt dig frågan vad det är som orsakar den massiva köbildningen, och varför det inträffar just nu? 

I en intervju med Sveriges Radio berättar Lena Johansson, regionchef Öst på Avarn Security som har hand om säkerhetskontrollen på Arlanda, att orsaken till köerna går att spåra ända bak till pandemins utbrott. 

Då störtdök resandet under en längre period och företaget tvingades avsluta många anställningar som en konsekvens av det. Nu är läget omvänt och flygandet har ökat drastiskt – och då har man svårt att hänga på.

– Man kan säga att skälet är en kombination av en väldigt snabb ökning av resande och utmaningar att kunna rekrytera i den takt som krävs just nu, säger Johansson till SR.

Tipset: Gör så här så slipper du köa på Arlanda

Den som kommer till Arlanda och möts av långa köer kan ta till vissa knep för att få smita förbi folkmassan – knep som de flesta inte känner till.

Innan avresa kan du delvis köpa dig tillgång till flygbolagens så kallade "fast tracks", en snabbare kö som man ofta får tillgång till genom att köpa mer förmånliga biljetter eller handla med ett kreditkortsbolag som tillhandahåller tjänsten. 

Varje flygbolag har olika system för fast tracks och vad som krävs för att få tillgång till dem, skriver SvD.

Foto: Fredrik Varfjell/TT

Res med barn - slipp köerna

Att resa med barn, allra helst de små, skulle nog många föräldrar beskriva som rätt kämpigt. Men när det gäller att slippa undan de långa köerna på Arlanda är det faktiskt föräldrarna som är de riktiga vinnarna.

Barnfamiljer som reser från Terminal 5 har nämligen en egen ingång vid säkerhetskontroll F. Här kan barn, deras föräldrar och övriga medresenärer i sällskapet smita förbi kön. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.