Ambulansen i Ockelbo stormades.
Ambulansen i Ockelbo stormades. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Isabell Höjman/TT

Ambulanspersonal attackerades med stryptag: "Fuck corona"

Vid en utryckning, mitt under brinnande pandemi, stormade plötsligt flera personer en ambulans i Ockelbo. Nu berättar personalen om den omtumlande upplevelsen.


Det var i mitten av december år 2020, när coronapandemin bara pågått några månader och omfattande restriktioner rådde över hela landet, som en ambulans var ute på ett rutinuppdrag i Ockelbo.

Men utryckningen tog plötsligt en oväntad vändning när flera anhöriga till patienten stormade ambulansen, rapporterar SVT.

Ambulanspersonalen: "De skriker"

I ambulansen befann sig två ambulanssjuksköterskor och det var när en av dem avvisade en kvinna från fordonets passagerarsäte som tumult utbröt och flera män gick till attack.

– De skriker ”fuck you, fuck corona”, säger den kvinnliga ambulanssjuksköterskan till SVT.

– Jag får ett stryptag. Han tar liksom med tummarna runt halsen, fyller den manliga ambulanssjuksköterskan i, och varpå den första fortsätter:

– Jag tänkte att ”de kommer att slå ihjäl oss. Slå oss medvetslösa." 

Två män dömdes för blåljussabotage

Senare dömdes en 17-årig pojke i Gävle tingsrätt för misshandel och blåljussabotage, och en man i 25-årsåldern dömdes för blåljussabotage. Straffpåföljden blev villkorlig dom och dagsböter respektive två månaders fängelse.

"Gärningen var sådan att den kunde förväntas allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamheten", menade åklagaren på i sin stämningsansökan som Nyheter24 tagit del av.

Här fick man medhåll från Gävle tingsrätt som i sin dom pekar på hur utryckningsverksamheten i området påverkades i flera timmar efter attacken eftersom de två ambulanssjuksköterskorna togs ur tjänst.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!