Massörer på thaimassage-salonger vill återerövra begreppet "happy ending" till det bättre.
Massörer på thaimassage-salonger vill återerövra begreppet "happy ending" till det bättre. - Foto: Karin Grip/SVT/TT Francois Mori/TT

Thaimassören Tara ryter ifrån: "Vill inte få frågor om happy ending"

Sexuell exploatering pågår i tysthet överallt i landet på flera thaimassage-salonger. Nu berättar thaimassören Tara om det som pågår i det tysta: "Jag vill inte under arbetstid få höra frågor om happy ending".


Tusentals betalda övergrepp sker varje vecka på thaimassage-salonger i Sverige. "Realstars" är en ideell förening som uppmärksammar detta genom att utöka arbetet för att motverka "sexköp" på salongerna. Nu arrangerar de en tävling på sociala medier, där den som vill uppmanas berätta om sitt eget "happy ending". Det vill säga ett lycklig slut på en händelse i sitt liv. 

Syftet är att återerövra begreppet – något även thaimassörer Nyheter24 varit i kontakt med vill.

Kunder som utnyttjar professionen

Att jobba med thaimassage betyder att man ständigt kommer i närkontakt med kunder och hjälper dem med allt från besvär med muskler, avslappningsbehandlingar och terapeutiska åtgärder. 

Thaimassage har en komplex historia med över 2 500 år av olika influenser av helande metoder från öst.

Till salongerna kommer kunder och stammisar. Men även de “kunder” som utnyttjar professionen, och vill köpa sexuella tjänster – ofta så kallade "happy ending".

Vill återerövra begreppet "happy ending"

När Nyheter24 gör en rundringning till några slumpmässigt utvalda thaimassage-salonger i Stockholm och frågar om hur de ser på att återerövra uttrycket “happy ending” svarar anställda att det hade varit "gynnande för branschen" men att det i praktiken är svårt.

– Det är ju de personer som efterfrågar sådana här "tjänster" som får branschen och begreppet i sig att verka oseriöst. Jag är alltid tydlig med att jag driver en massagesalong och inget annat, säger Tara, ägare av en thaimassage-salong.

Happy ending betyder egentligen "ett bra avslut" på en händelse oavsett innebörd. Men eftersom ord och begrepp ibland blir förskjutna kan de även få en helt ny innebörd, som “happy ending”. Vilket fått en sexuell innebörd. Och att försöka återerövra den egentliga betydelsen ses alltså vara komplicerat.

Män ringer om extra tjänster: "Olagligt".

– Det har hänt genom åren att män ringt hit och till bekanta som driver egen salong. Då har de frågat om "happy ending" eller "extra tjänster". Men vi säger direkt att det är fel. Att det är olagligt. 

Hon berättar även att de svarar försiktigt med att "vi på salonger gör inte sådant".

– Då har det hänt att personen har blivit arg. Happy ending är två ord som utnyttjas. Även vi, inom branschen, känner ju oss också utnyttjade när män frågar efter det.

– Jag vill inte under arbetstid få höra frågor om happy ending.

Hur ska man återerövra det missvisande begreppet – hur gör du?

– Som nu när du frågar mig om det. Att vi är fler som pratar om det och vad det faktiskt betyder och inte betyder, och om problematiken kring det. 

Hon berättar även att det i dagsläget är ett tag sedan hennes salong fick dumdristiga förfrågningar.

Alla tillfrågade salonger är tydliga med att det inte förekommer något sex på deras salong. Men hur många salonger som erbjuder annat än massage i Sverige är omöjligt att veta.

Tara heter egentligen något annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!