Regn och åska väntas i helgen.
Regn och åska väntas i helgen. - Foto: Beate Oma Dahle/TT och Johan Nilsson/TT

Regn och åska på väg – här blir det blötast i helgen

De senaste dagarna har termometern visat temperaturer runt 30-strecket på de flesta håll i landet. Men till helgen verkar det istället vara läge att plocka fram paraplyet, och förbereda sig på åsksmällar.


Under den senaste veckan har det varit gassande sol och temperaturer runt 30 grader i luften. Nu verkar det däremot vara slut på värmeböljan. Den kommande helgen väntas nämligen en hel del skurar på många håll i landet. 

Efter värmeböljan – så blir vädret i helgen 

För Nyheter24 berättar Petter Lind, meteorolog på SMHI, att vi går in i en period med mer ostadigt väder, i alla fall jämfört med värmen som har varit. 

– Redan torsdag kväll drar det in en del regn, framförallt över Östersjön, och sedan delar av Svealand och Norrland imorgon med en del åskskurar. 

Lind förklarar att under fredagskvällen och natten till lördag så rör sig nya skurar, som kan ha en del åska i sig, in över södra Sverige. Men det kan förekomma skurar även i norr. 

– Och det rör sig upp med en kallfront, så det kommer in lite svalare luft in på lördagen. Vi får inte samma höga temperaturer som vi haft senaste dagarna. 

Regn och åska drar in – så varmt blir det i helgen 

Temperaturen i helgen menar Lind kommer ligga någonstans runt lite drygt 20 grader. 

– Det blir lite mer normala sommartemperaturer, i alla fall i södra halvan av landet på lördagen. Det kan fortfarande bli lite mer varma temperaturer upp i norr innan kallfronten har nått dit, vilket den kanske gör lite senare på söndagen. 

Under lördagen och även på söndagen blir det en aning regnigare i norr. Men prognosen visar inte bara regnrusk och åska. Mot slutet av helgen kan det hinna bli lite soligt i södra Sverige. 

– Under söndagen så är det nya fronter på väg västerifrån, men däremellan så är det ändå goda solchanser. Så det blir lite både och. Vi går mot lite mer ostadigare och svalare väder, men också perioder med gott om sol, förklarar Petter Lind för Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!