Lasse Reuterberg, 69, tacklade misstänkte knivmannen i Visby.
Lasse Reuterberg, 69, tacklade misstänkte knivmannen i Visby. - Foto: Privat och Henrik Montgomery/TT

Lasse, 69, tacklade misstänkte knivmannen i Visby: "Flåsade"

Lasse Reuterberg, 69, är den privatperson som flera vittnen menar stoppade den misstänkte gärningsmannen vid knivdådet i Visby.
– Han fick en tackling av mig och ramlade i gatan, berättar hjälten.


Vid 14-tiden på onsdagen fick polisen in ett larm om ett våldsdåd vid Donners plats i Visby. Väl på plats hittades en knivskadad kvinna som senare fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Här kan du läsa mer om knivdådet och gripandet i centrala Visby.

Knivdåd vid Donners plats i centrala Visby

Ett flertal vittnen på plats har uppgett att det var en civilperson som stoppade den misstänkte gärningsmannen. Polisen har ännu inte kunnat bekräfta detta, men enligt Expressen ska Lasse Reuterberg, 69, vara den hjälte som sprang efter mannen. 

Lasse Reuterberg uppges vara den som stoppade misstänkte gärningsmannen

För tidningen berättar Reuterberg att han var på väg till ett seminarium när han hörde skrik bakom sig. Han såg då hur en man hoppade över ett räcke på en restaurang vid Donners plats. 

Lasse Reuterberg menar att han först trodde att det rörde sig om en väskryckning. 

– Då tänkte jag att ”han skulle man väl kunna stoppa”, för han såg sån ut. Han såg inte så biffig ut. Så han fick en tackling av mig och åkte in i dörren där och ramlade i gatan. Det var egentligen först då jag såg att han hade kniv på sig, det såg jag inte först, säger Reuterberg till tidningen. 

"Det var inget blodbad eller så"

Reuterberg förklarar att både kniven och mannen föll till marken, och att den misstänkte gärningsmannen därefter låg kvar. 

– Jag stod och vakade över honom så han inte skulle upp och rusa igen, för då hade jag sett att han har den där kniven. Han kunde ju ha nån mer kniv på sig såklart. Jag stod egentligen bredvid, jag höll inte i honom eller nånting sånt, utan stod en meter ifrån honom. Men han var utslagen så han låg och flåsade bara, säger han och fortsätter. 

– Efter ett par minuter kom polisen ångandes hit också och grep honom. Då först insåg att det var en knivskärning, kniven var ju också lite besudlad av blod, men det var liksom inget blodbad eller så, utan det var en otäck kniv helt enkelt, säger Lasse Reuterberg till Expressen.

Det var först vid gripandet som Lasse Reuterberg förstod att det handlade om en knivskärning, och han förklarar att kniven även var en aning besudlad av blod.

Lasse Reuterberg visade stort mod. Foto: Privat

Lasse Reuterberg blev hjälte i Visby: "Kändes självklart"

När Nyheter24 pratar med Lasse Reuterberg berättar han aldrig tvekade på att följa efter mannen. 

– I situationen kändes det självklart. Ibland kan man förvånas över sig själv, men det är väl reptilhjärnan som kickar in. Så det kändes mer som en reflex. 

Lasse kände sig aldrig rädd, men det var när han insåg att den misstänkte gärningsmannen hade kniv som en viss oro kickade in. 

– Jag såg ju inte att han hade kniv förrän han tappade den när jag tacklade omkull honom och han föll, och den var blodig dessutom. Då insåg jag naturligtvis att knivar är vassa och farliga, så det var väl tur att jag inte såg det. 

– Då snurrade tankarna om vad som händer om han reser sig upp och försöker sticka igen. Då började jag tänka igenom: “Vad gör jag då?” Hade han en kniv så kan han ha en kniv till, säger Lasse Reuterberg till Nyheter24.

"Blir förbannad när det händer sådana saker i Almedalen"

Lasse berättar att de tankar som framförallt snurrar just nu, ett par timmar efter det tragiska dådet, är kvinnans tillstånd. 

– Det är tragiskt att det är en person som blivit knivskadad, säger Lasse och fortsätter: 

– Sen blir jag förbannad när det händer sådana saker i Almedalen, det här är ändå en folkfest med politiska förtecken. Och att det då går folk runt med kniv är förskräckligt. Jag är mest förbannad hur det kan förstöra mycket, och skapa rädslor.

Har du bilder eller uppgifter från knivdådet vid Donners Plats i Visby? Kontakta Nyheter24 på tips@nyheter24.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.