Theodor Engström, 32, står som misstänkt efter knivmordet på Ing-Marie Wieselgren, 64, i Visby.
Theodor Engström, 32, står som misstänkt efter knivmordet på Ing-Marie Wieselgren, 64, i Visby. - Foto: Simon Rehnström/SvD/TT och Karl Melander/TT

Åklagaren om knivmordet i Visby: "Riktat mot staten Sverige"

Theodor Engström, 32, står som misstänkt efter det tragiska knivmordet på Ing-Marie Wieselgren, 64, i Visby. Kammaråklagare Henrik Olin menar att den misstänkte gärningsmannen hade som mål att attackera Sverige som stat.


Det var onsdagen den 6 juli som psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, 64, knivhöggs till döds på öppen gata i Visby under Almedalsveckan 2022. 

Kort därefter frihetsberövades den misstänkte gärningsmannen, den 32-årige Theodor Engström som uppges ha varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen under flera års tid. Engström har erkänt gärningen och nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren. 

Här kan du läsa mer om den misstänkte gärningsmannen efter knivdådet i Visby.

Knivmordet i Visby klassas som ett terrorbrott – Theodor Engström misstänks

I måndags meddelade Åklagarmyndigheten att mordet på Ing-Marie Wieselgren skulle rubriceras som ett terrorbrott. 

Theodor Engström misstänks även för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Åklagaren om knivmordet i Visby: "Riktat mot staten Sverige"

Kammaråklagare Henrik Olin menar att det inte är Engströms kopplingar till NMR som gjorde att brottet omrubricerades. 

– Terroristbrottet är inte bara riktat mot offret, utan mot staten Sverige, säger han enligt Expressen och fortsätter: 

– Det faktum att den tillkommande brottsmisstanken finns, handlar inte om brottet mot Ing-Marie Wieselgren, utan andra tilltänkta mål. De finns andra tilltänkt mål från gärningsmannens sida. Vem eller vilka kan jag inte gå in på. 

Olin uppger att allt tyder på att den misstänkte gärnignsmannen agerade på egen hand. Engström ska även ha varit på Gotland ett antal dagar innan mordet skedde, rapporterar Expressen

Theodor Engström häktas

Under onsdagen 20 juli häktas Theodor Engström misstänkt för terrorisbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren, enligt uppgifter från TV4.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.