Dödligheten till följd av värmeböljor är högre bland kvinnor än bland män.
Dödligheten till följd av värmeböljor är högre bland kvinnor än bland män. - Foto: Stella Pictures/Erik Johansen/NTB/TT

Extremhettan slår hårdare mot kvinnor än män

Kvinnor kan drabbas hårdare än män av värmeböljor, enligt en studie utförd i Nederländerna. Orsaken kan vara den lägre svettproduktionen hos kvinnor.


Dödligheten till följd av värmeböljor är högre bland kvinnor än bland män. Det framkommer i en studie i Nederländerna, skriver The Guardian.

Forskningsgruppen menar att flera faktorer ligger bakom upptäckten, men att en anledning kan vara att kvinnans kropp producerar mindre svett.

– Äldre människor svettas ungefär hälften så mycket jämfört med unga, och kvinnor ungefär hälften så mycket som män, säger Hein Daanen, professor i träningsfysiologi vid VU-universitetet i Amsterdam till The Guardian, med hänvisning till SVT.

Med andra ord är förmågan hos äldre kvinnor att tappa värme från kroppen den lägsta, menar professorn och betonar att äldre kvinnor är överrepresenterade bland dödlighetssiffrorna.

Rimligt att det kan finnas skillnader

Margareta Danelius, chefläkare på Capio Sverige, menar att det behövs mer forskning för att vi ska kunna förstå skillnaderna.

– Om man ska spekulera i orsakerna så är det bra att veta att män och kvinnor har olika fördelningar av fett och vätska i kroppen. Eftersom värmeslag handlar om att man har för lite vätska för att reglera kroppstemperaturen så kan det vara rimligt att tänka sig att det kan finnas skillnader, säger Margareta Danelius till SVT.

Hon menar även att det är viktigt med sådana studier för att förstå hur värmen påverkar oss alla, men att båda kvinnor och män ska vara lika försiktiga och uppmärksamma på symptom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.