Efter 16 timmar inlåst på en toalett återfanns en brukare av personal på ett trygghetsboende.
Efter 16 timmar inlåst på en toalett återfanns en brukare av personal på ett trygghetsboende. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åldring glömdes bort – satt inlåst på toalett i 16 timmar

Personal på ett trygghetsboende glömde bort att kolla till en åldring, som då satt över 16 timmar ensam på en toalett. När åldringen återfanns var denne så medtagen att sjukhusvård krävdes.


En åldring på ett trygghetsboende i Boden satt ensam och inlåst på en toalett i hela 16 timmar, innan hemtjänsten började leta. Brukaren blev sittande på toaletten från klockan 15:30 tills klockan åtta nästa morgon, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

I bostaden fanns en nattkamera och hemtjänstens personal som övervakade den såg att brukaren inte var hemma under natten som gick. Personalen ska ha larmat nattpatrullen – som helt sonika glömde bort att göra ett besök hos brukaren.

Åldringen fördes till sjukhus

I händelseförloppet berättas det att åldringen inte var hemma när hemtjänsten gjorde kvällsbesök. Men trots det, togs ingen kontakt med anhöriga.

När hemtjänsten sedan kom till brukaren på morgonen var denne inte hemma, och en sökinsats påbörjades där åldringen då återfanns på toaletten i matsalen.

Personen kunde inte stå på benen, var blek och mådde illa – så pass att brukaren tomkräktes. Åldringen var vid tillfället så medtagen att sjukhusvård krävdes, skriver SVT.

Ambulans kallades till trygghetsboendet och åldringen fördes till sjukhus. Händelsen är nu lex Sarah-anmäld.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!