Den nya kattlagen ska få ägarna att ta ansvar för sina husdjur.
Den nya kattlagen ska få ägarna att ta ansvar för sina husdjur. - Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX/TT/Privat

Veterinären om nya kattlagen: "De är ingen slit och släng-vara"

Den 1 januari införs en ny lag, som innebär att alla kattägare måste registrera sina missar. Ett bra sätt att höja djurets status, anser veterinären Lotta Möller.


Från och med årsskiftet behöver alla kattägare registrera sin katt hos Jordbruksverket – och att äga en oregistrerad katt blir olagligt. 

Men hittills verkar inte så många ha koll på den nya kattlagen. Bara 337 katter hade registrerats under årets första sex månader. 

– Lagkravet kommer naturligtvis att gälla. Katten ska vara märkt och den ska vara registrerad. Sedan är det alltid så att det tar lite tid innan man har byggt upp ett fullständigt register, men det blir inga omedelbara konsekvenser om man inte gjort det innan den 1 januari, sa Anders Elfström, Jordbruksverket, i intervju med med Sveriges Radio tidigare.

Veterinären om nya kattlagen: "Höja status"

Veterinären Lotta Möller hoppas att den nya lagen kommer hjälpa till att höja kattens status ytterligare, och få kattägare att ta ansvar för sina husdjur.

– Det är ett bra sätt att kunna identifiera en katt, och att det finns en ägare. För i den bästa av världar har katten en ägare som tar hand om den, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Katter är ingen slit och släng-vara. Vi går ifrån det mer och mer. En blivande kattägare måste utgå ifrån att en katt i hemmet kan innebära ett ansvar för djuret på minst tio år. Många tror fortfarande att katten alltid klarar sig när den släpps ut i naturen, men det stämmer förstås inte.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!