Stockholm

Behandlingsassistent på boende erbjöd ungdomar droger

Behandlingsassistent erbjöd ungdomar droger i utbyte mot sex.
Behandlingsassistent erbjöd ungdomar droger i utbyte mot sex. Bilderna är genrebilder och har inget med texten att göra. Foto: Johan Nilsson/Malin Sundelin/TT

På flera behandlingshem för barn och unga som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS) har det framkommit misstänkta missförhållanden. Vid flera tillfällen har personal förgripit sig på eller inlett sexuella förhållanden med tvångsvårdade unga.


Läs mer

Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver en individuellt anpassad tvångsvård och hjälper ungdomar och barn med bland annat missbruksproblematik.

Efter en granskning som Ekot gjort har det framkommit att anställda på SiS-boenden ska ha erbjudit ungdomar droger i utbyte mot sexuella handlingar.

Inledde sexuell relation med en anställd

För Ekot berättar Sara hur hon och en anställd i 30-årsåldern inledde en sexuell relation. Sara var 18 år då hon var inlagd på ett SiS-boende.

Hon berättar att personen i fråga hade med sig cannabis-tuggummin och att hon frågade om hon kunde få ett.

– Vad fan ska jag annars säga, jag sitter där på SiS och så kommer någon med marijuanatuggummin, säger hon till Ekot.

Den anställda ska även ha tagit med andra droger till boendet. Personen i fråga nekar till anklagelserna.

Anställda ska ha tagit in narkotika 

I SiS egna Lex-Sarah anmälningar finns flera exempel på hur statligt anställda kan ha fört in droger på behandlingshem. I en utredning misstänks en anställd ha erbjudit flera ungdomar hasch, kokain och krävt att de ska utföra oralsex på honom.

Ofta smugglas narkotika in av ungdomarna själva, men flera ungdomar ska ha berättat för Ekot om anställda som tagit in narkotika på behandlingshemmen.

Enligt SiS går det inte att garantera att verksamheten är fri från missförhållanden av det här slaget eftersom det är ”svårt att vet vilken bakgrund (…) all personal har”.

Ekot har gått igenom samtliga Lex Sarah-anmälningar som upprättats på SiS-hem och skickats till Ivo från 2018 till och med 2022. Där finns det minst tio fall där anklagelser riktats mot personal gällande misstänkta sexualbrott gentemot tvångsvårdade barn och unga.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.