Behandlingsassistent erbjöd ungdomar droger i utbyte mot sex.
Behandlingsassistent erbjöd ungdomar droger i utbyte mot sex. Bilderna är genrebilder och har inget med texten att göra. - Foto: Johan Nilsson/Malin Sundelin/TT

Behandlingsassistent på boende erbjöd ungdomar droger

På flera behandlingshem för barn och unga som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS) har det framkommit misstänkta missförhållanden. Vid flera tillfällen har personal förgripit sig på eller inlett sexuella förhållanden med tvångsvårdade unga.


Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver en individuellt anpassad tvångsvård och hjälper ungdomar och barn med bland annat missbruksproblematik.

Efter en granskning som Ekot gjort har det framkommit att anställda på SiS-boenden ska ha erbjudit ungdomar droger i utbyte mot sexuella handlingar.

Inledde sexuell relation med en anställd

För Ekot berättar Sara hur hon och en anställd i 30-årsåldern inledde en sexuell relation. Sara var 18 år då hon var inlagd på ett SiS-boende.

Hon berättar att personen i fråga hade med sig cannabis-tuggummin och att hon frågade om hon kunde få ett.

– Vad fan ska jag annars säga, jag sitter där på SiS och så kommer någon med marijuanatuggummin, säger hon till Ekot.

Den anställda ska även ha tagit med andra droger till boendet. Personen i fråga nekar till anklagelserna.

Anställda ska ha tagit in narkotika 

I SiS egna Lex-Sarah anmälningar finns flera exempel på hur statligt anställda kan ha fört in droger på behandlingshem. I en utredning misstänks en anställd ha erbjudit flera ungdomar hasch, kokain och krävt att de ska utföra oralsex på honom.

Ofta smugglas narkotika in av ungdomarna själva, men flera ungdomar ska ha berättat för Ekot om anställda som tagit in narkotika på behandlingshemmen.

Enligt SiS går det inte att garantera att verksamheten är fri från missförhållanden av det här slaget eftersom det är ”svårt att vet vilken bakgrund (…) all personal har”.

Ekot har gått igenom samtliga Lex Sarah-anmälningar som upprättats på SiS-hem och skickats till Ivo från 2018 till och med 2022. Där finns det minst tio fall där anklagelser riktats mot personal gällande misstänkta sexualbrott gentemot tvångsvårdade barn och unga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.