Du behöver inte plugga till högskoleprovet, om du kollar in dessa knep.
Du behöver inte plugga till högskoleprovet, om du kollar in dessa knep. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Pexels

Så lyckas du på högskoleprovet – utan att plugga

Går det att lyckas på högskoleprovet utan att plugga? Ja, faktiskt.
Med hjälp av läxhjälpsföretaget Leexer ger Nyheter24 dig knepen för ett så bra resultat som möjligt – med minsta möjliga ansträngning.


Ska du göra högskoleprovet, men har varken tid eller lust att plugga? Pusta ut, det finns knep att tillgå även för den omotiverade. 

Måsta man plugga till högskoleprovet 2023?

Nej det verkar faktist inte så. Nyheter24 har tagit hjälp av Hedl Bourbia på läxhjälpsföretaget Leexer – som ger sina bära tips för ett lyckat högskoleprov utan förberedelser. 

Använd uteslutningsmetoden 

Att använda sig av sunt förnuft brukar ta en långt, och detta gäller även på högskoleprovet. Det är väldigt viktigt att du eliminerar de svar som du finner orealistiska för att öka dina chanser. 

Om du har fyra svarsalternativ och lyckas eliminera två, så har du 50 procent chans att få rätt på frågan, även om du inte har en aning om vad svaret på frågan är.

Undvik svaret "ingen av alternativen är korrekt"

I mattedelen kommer det vid ett flertal tillfällen finnas följande alternativ: ''inget av alternativen är korrekt''. 

Akta dig för att välja det alternativet när du känner att uppgiften är svår att lösa, eftersom det få gånger är rätt – statiskt sett. 

Läs frågorna först och texten sen

För att undvika förvirring under provet då det råder tidspress, ska du inte läsa alla frågor i häftet på en och samma gång. Risken är stor att du kommer bli förvirrad och då är det kört. 

Ta en fråga i taget och ge den stort fokus i en, två minuter, innan du går vidare till nästa.

Vill du veta vad partiledarna fick på högskoleprovet? Här kan du läsa vad Jimmie Åkesson, Ebba Bush och Per Bolund kammade hem för resultat.

Hedl Bourbia tipsar om hur du lyckas på högskoleprovet. Foto: Privat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.