Kända svenska hackare

Det är många svenska hackare som fått utrymme i media efter hackningar.


De mest uppmärksammade svenska hackarna är Fragglarna, som 1996 lyckades hacka sig in i Nasa och amerikanska flygvapnets nätverk. Men FBI, amerikanska flygvapnets underrättelsetjänst och svenska polisen kom dem på spåren och gjorde en husrannsakan i deras lägenhet 1997.

21-årige Philip Pettersson har nu blivit åtalad i USA för att ha hackat sig in på Nasa och it-företaget Cisco när han bara var 16-år gammal, 2004. Han förnekar att det är han som ligger bakom namnet Stakkato, som Nyheter24 tidigare skrivit om. Men han erkänner att han får en kick av att hacka sig in på olika sajter.

Men det är inte bara Fragglarna som fått stort utrymme i media i jakten på den ultimata kicken. Vuxna Förbannade Hackare blev kända i början av förra året när de lyckades hacka sig in på Aftonbladets hemsida.

"Gå ut med sanningen nu eller så börjar vi publicera andra saker - som ni redan vet så har vi tappat alla våra spärrar för moral för länge sedan, jävlas inte", skrev hackarna till Aftonbladet på internetsajten Flashback.

Även sportsidan Svenska Fans utsattes för en hacker vid namn Data-Janne, som tog sig in i systemet där man hanterade användaruppgifter. Hackaren kontaktade sedan de säkerhetsansvariga för sajten för att upplysa dem om deras undermåliga säkerhet.

Hackarna Den nya generationen var senast i hetluften under februari i år, då de hackade sig in på rättighetsorganisationen Ifpi:s hemsida. Hackarna lade upp en text på hemsidan där man uppmanade Pirate Bay-åklagaren att "sluta ljuga" och att hackningen var en "krigsförklaring mot antipiratindustrin". De fyra åtalade i Pirate-Bay-målet fördömde hackningen och menade att det gav dem dålig image, som Nyheter24 skrivit om tidigare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.