Veterinären Anette Graf tipsar om hur du märker att din häst är olycklig.
Veterinären Anette Graf tipsar om hur du märker att din häst är olycklig. - Foto: Michael Probst/AP/TT & <>Agria

Veterinären: Så vet du att din häst INTE litar på dig

En häst kan inte prata, men den kan visa hur den mår på många andra sätt. Nyheter24 har pratat med veterinären Anette Graf – som berättar hur du vet att din häst inte är tillfreds.


Hästar kommunicerar i första hand med varandra genom dofter, men även genom kroppsspråket. Hästens öron och kroppshållning avslöjar om den lyssnar, är arg eller avslappnad, skriver Svenska Ridsportförbundet på sin hemsida.

Genom att se hur hästen beter sig, går det också att se om den är tillfreds eller olycklig. Enligt Anette Graf, veterinär på Agria djurförsäkring, är det viktigt att lära sig hästens behov, och att kunna läsa djurets signaler för att veta hur den mår. 

Här kan du läsa om vad du aldrig får göra mot din häst – enligt veterinären.

Det är viktigt att lära sig hästens behov och signaler. Foto: Pexels

Så vet du om din häst är olycklig

Här tipsar Anette Graaf om vad du ska titta efter – för att se om din häst är olycklig eller känner sig osäker.

Hästen drar sig undan

En häst som är tillfreds och trygg kommer fram och söker kontakt. 

– Även om en häst i första hand flyr undan obehagliga saker, så är nästa steg att försvara sig genom att bita, sparka eller i värsta fall springa över dig. 

Boxvandar eller gnager på inredning

– Det är exempel på stereotypa beteenden och ett tecken på att hästen är understimulerad, det kan vara att man inte tillgodosett hästens tuggbehov. Det kan också vara ett inlärt beteende sedan tidigare och behöver inte bero på hur hästen hanteras nu.

Hästen gapar, rullar ögonen eller svishar med svansen 

– Det krävs otrolig många steg av inlärningsprocesser för att kunna rida på en häst. Hästen måste lära sig alla signaler ryttaren använder för att kunna ”prata” med den.  

– En häst som uppvisar stressignaler som att gå med gapande mun eller visa ögonvitorna försöker i sin tur att tala om att den inte förstår eller känner obehag.

Stegrar och sparkar bakut 

– Beter sig hästen så, är den inte tillfreds och litar inte på sin ryttare. Sådana situationer, att hästen brister i sitt förtroende, kan uppstå tillfälligt, men kan också vara tecken på ett grundläggande problem och ibland vara smärtlöst. 

Hästen slänger sig när du bundit upp den 

– Alla moment vi gör med hästar kräver jättemycket träning även vid daglig hantering. Att vara fastbunden går emot hästens naturliga instinkter som flyktdjur. All träning måste  upplevas positivt. Det ska vara kul att man kommer med sadeln och inte vara associerat med obehag.

Är du mer av en kattmänniska? Här kan du läsa om hur du vet att din katt inte är lycklig – veterinärens säkra tecken

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!