Det tidigare nyhetsankaret Rikard Palm år 2008.
Det tidigare nyhetsankaret Rikard Palm år 2008. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Rikard Palm blev viral som nyhetsankare – så lever han idag

Det senaste avsnittet av podcasten TV-Fabriken gästas av Rikard Palm. Den tidigare nyhetsuppläsaren berättar då om vad som hände efter de virala felsägningarna i SVT:s Rapport.
– Det kändes som jag gav misslyckande ett ansikte, säger han.


Under 1990-talet och 2000-talet syntes den i dag 61-årige Rikard Palm i rutan som programledare och nyhetsuppläsare i SVT:s sändningar av Rapport.

Många minns särskilt hur Palm, av misstag, bjöd på en rad felsägningar: bland annat då han råkade säga att en grupp kvinnor blivit "omkullknullade" i stället för "omkullknuffade.

Men även om många tittare roades av tabbarna var det allt annat än kul för nyhetsankaret själv – något han berättar om i det senaste avsnittet av Fredrik Ralstrands podcast TV-Fabriken.

– Någon hade fångat upp mina fadäser, som inte ens var en promille av alla sändningar jag gjort, och samlat dem på rad. Det fick Rapport-cheferna se, berättar Palm för Ralstrand och uppger att det ledde till att cheferna fick intrycket av att han inte kunde vara seriös nyhetsuppläsare.

Rikard Palm: "Gav misslyckande ett ansikte"

Det hela slutade med att Rikard Palm, under hösten 2008, flyttades till nattredaktionen och nyhetssändningarna i SVT24 där det, enligt 61-åringen, saknades både personal och resurser. 

– Jag gick där som en blöt fläck längs väggarna och skämdes. Det kändes som jag gav misslyckande ett ansikte, säger han i podcasten.

Samma år skilde sig Palm från sin dåvarande fru och senare, under år 2009, dömdes han även för rattfylla, vilket blev slutet på tv-karriären. 

Enligt stämningansökan, som Nyheter24 tagit del av, rörde det sig om 0,21 promille alkohol i nyhetsuppläsarens blod och Palm menar själv att det var en "dagen efter-historia", samtidigt som han uppger att media framställde det som något annat.

Rikard Palm om livet idag: "Klarar mig hyfsat bra"

Efter detta drabbades Rikard Palm av både hjärtsvikt och cancer i matstrupen. Den senare sjukdomen har han nu blivit fri ifrån, men då efter flera operationer och behandlingar.

Han jobbar emellertid inte på grund av hjärtproblemen, utan har i stället sjukersättning.

– Jag klarar mig hyfsat bra, det går ingen nöd på mig, säger han i TV-Fabriken och uppger samtidigt att han saknar tiden i tv. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!