Ambulanssjuksköterskan ger lektion i hur du ska göra om du möter en person i behov av hjälp.
Ambulanssjuksköterskan ger lektion i hur du ska göra om du möter en person i behov av hjälp. - Foto: Christine Olsson/TT/Tomas Oneborg/SvD/TT

Ambulanssjuksköterskan om Margaux Dietz video: "Vanligt att människor filmar"

Ambulanssjuksköterskan Pernilla Nilsson bemöter debatten kring influencern Margaux Dietz video och menar att det är vanligt att människor filmar drabbade personer. Till Expressen ger hon lektion i hur du ska göra om du möter en person i behov av hjälp.


Margaux Dietz, 32, har mötts av en kritikstorm efter att hon under förra veckan publicerat en video på Youtube där hon filmar en utslagen och blåslagen man i sitt trapphus.

I videon, som nu är borttagen, ser man när Margaux och sonen Arnold, 5, upptäcker mannen som ligger blodig och utslagen utanför lägenheten. Dietz låter Arnold gå fram och peta på mannen. Därefter larmar hon polisen.

Till Expressen berättar ambulanssjuksköterskan Pernilla Nilsson från Bräcke som arbetat inom ambulanssjukvården i 28 år, att Dietz menade inget illa.

Ambulanssjuksköterskan: "Skamligt"

Pernilla Nilsson upplever att människors beteende vid olyckor har förändrats drastiskt.

– Dessvärre har det blivit väldigt vanligt att människor filmar. Det kan ligga en person på marken medan det står flera och filmar eller tar foton, men ingen sitter bredvid personen. Det är så skamligt, säger Pernilla Nilsson till tidningen.

Till tidningen listar Pernilla Nilsson flera råd om hur man ska hjälpa en utslagen medmänniska. Det första hon poängterar är att man har en moralisk skyldighet att hjälpa till och ta kontakt med en utslagen person för att se om denne är vid medvetandet eller inte.

"Om du inte får ett svar så ska du försiktigt ruska vederbörande för att försöka få kontakt. Ingen kontakt vare sig vid tilltal eller när du ruskar personen? Ring 112".

Får man kontakt med personen fungerar andningen och då menar Pernilla Nilsson att man ska fokusera på att visa medmänsklighet i väntan på hjälp.

Filma inte den drabbade personen

Blöder personen är det vanligt att man känner obehag, men det är viktigt att man agerar. Enligt Pernilla Nilsson kan dina åtgärder vara skillnaden mellan liv och död.

"Larma ambulans och försök se varifrån blodet kommer. Ta en handske, halsduk eller liknande och tryck på såret. Håll kvar tills ambulansen kommer. Se till att inte få blod på dig genom att till exempel skydda handen med en plastpåse."

Ambulanssjuksköterskan trycker på att man ska visa medmänsklighet och att man ska lägga tid på att hjälpa den drabbade – i stället för att filma.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!