Så mycket pengar tjänar volvotoppen Björn Annwall
Volvo Cars gjorde ett rekordår 2021 och biltillverkarens affärer går som på räls - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Jonas Ekströmer/TT

Det regnar miljoner över Volvotoppen – så mycket tjänar Björn Annwall

Volvo Cars gjorde ett rekordår 2021 och biltillverkarens affärer går som på räls. Men hur ser det ut i plånboken hos företagets toppskikt? Nyheter24 har tagit reda på vad Volvo Cars vice vd tjänar.


Det går sannerligen inte dåligt för det svenska företaget Volvo Cars. Hösten 2021 börsnoterades det – och målet härnäst är att till år 2030 bara tillverka rena elbilar. Förra året slog biltillverkaren rekord, vilket firades med en hel månadslön i bonus till företagets anställda.

— Jag är jättestolt för helåret, vi har en rekordmarknadsandel, sade finanschefen, numera vice vd:n, Björn Annwall till TT då.

Volvo Cars rörelsevinst steg till 20,3 miljarder kronor, för helåret 2021, och omsättningen steg med sju procent till 282 miljarder kronor. Det är därför inte konstigt att även biltillverkarens toppskikt tjänar en rejäl hacka.

Björn Annwall och förre vd:n Håkan Samuelsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så mycket pengar tjänar Volvotoppen Björn Annwall

I mars 2021 axlade britten Jim Rowan rollen som ny vd för Volvo Cars, enligt företagets hemsida. Han efterträdde Håkan Samuelsson, vars inkomst var i ropet tidigare i år.

Samuelssons fasta lön landade nämligen på drygt 14 miljoner kronor, plus en bonus på 38 miljoner kronor. Det innebär att han då tjänade cirka 27 000 kronor i timmen, vilket motsvarar en medianmånadslön för en undersköterska, rapporterade Dagens industri.

Volvo Cras nye vd Jim Rowan. Foto: Anders Wiklund/TT

Posten som vice vd och kommersiell chef för biltillverkaren innehar 47-årige Björn Annwall, som fick uppdraget i somras efter att ha arbetat som finanschef på företaget. Men vad tjänar man egentligen då på att tillhöra Volvo Cars ledning? En hel del visar det sig, enligt dokument från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av.

Under år 2020 hade Annwall svindlande 10 578 396 kronor i inkomst av tjänst, vilket är de senaste uppgifterna som finns att tillgå. Det innebär en stadig månadslön på över 880 000 kronor.

Hur mycket Björn Annwall har nu, på sin nya position, återstår att se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!