Skansens lappuggla Percy, 10, fortsatt på rymmen
Skansens lappuggla Percy har fortfarande inte hittat hem. Arkivbilder. - Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix/TT och Janerik Henriksson/TT

Skansens lappuggla Percy, 10, fortsatt på rymmen

Natten till tisdag brast inhägnaden till Skansens lappugglor och de tog sig ut i djurparken. Nära ett dygn senare lyckades personalen fånga in Barr – men Percy är fortsatt på rymmen.
– Än så länge går det dåligt, säger Skansens Linda Törngren till Nyheter24.


Snökaoset har inte bara skapat bekymmer på vägarna. Natten till tisdag brast en inhägnad på Skansen på grund av det kraftiga snöfallet och djurparkens lappugglor, 10-åriga Percy och sonen Barr, lyckades ta sig ut.

Efter rymningen inleddes en stor sökinsats och trots tvivlet om att någonsin hitta dem igen återfanns Barr, född i maj, redan på tisdagskvällen i ett av djurparkens träd.

– Eftersom våra ugglor är hanteringstränade av djurvårdarna så kunde han, med hjälp av den signal vi använder för att få ugglorna att sätta sig på en viss plats och på ett visst sätt, komma ner och vi kunde greppa honom och ta med honom hem, berättar Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen, för Nyheter24.

Inhägnaden är fortfarande trasig så Barr hålls i nuläget i ett av Skansens bakutrymmen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ugglan Percy är fortfarande på rymmen

Efter rymningen har det regnat in tips till Skansen från allmänheten, som tror sig ha sett Percy på flera platser runt om i Sverige. Inget har dock lett till att lappugglan kommit till rätta.

– Än så länge går det dåligt. Vi fortsätter att spana och vi får ju in mycket observationer. Det kommer in rapporter från hela landet så vi behöver åka på dem som vi tycker är rimliga, säger Törngren och lägger till:

– Det är fantastiskt med engagemanget och att folk vill hjälpa till.

På onsdagen hölls span på Skansen och i närområdet, men utan resultat.

– Får vi bara in en observation på honom så är jag hoppfull om att få tag i honom. Det finns inte jättemycket lappugglor här i Stockholmstrakten, avslutar Linda Törngren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!